· 

Vakantie voorbereidingen deel 2

In de Duitse garage
In de Duitse garage

 

 

 

Vakantievoorbereidingen deel 2

 

 

Had ik al vertelt dat we altijd zeer onvoorbereid onze vakantie plannen? En dat we dus niet van uitgebreide voorbereidingen zijn? Als je mij al een tijdje volgt dan weet je ook dat we veel dingen het liefst zo goedkoop mogelijk doen en zelf op knappen. Nu is Yoeri super handig, maar soms pakt dat ook niet helemaal altijd even goed uit. 

 

Zo hebben we onze camper op eigen terrein gestald (van de winkel). Hierdoor kunnen we de camper schorsen, waardoor we geen wegenbelasting hoeven te betalen. We zetten hem dan vlak voor we weggaan in de wegenbelasting om als we terug komen hem dus weer te schorsen, scheelt weer mooi een paar tientjes per jaar.

Onze camper is dit jaar 30 jaar oud. Oud he? En moest APK gekeurd worden voor vertrek. Hij wordt dan wel gelijk voor 2 jaar goed gekeurd, omdat het dus een oudje is.

De APK, net op het nippertje

Dus Yoeri maakt twee weken voor vertrek een afspraak een bekende garage, vond ik al krapjes maar goed. En je raad het al…. Er gaat dus wat mis. De enige brug waar onze grote camper op komt raakt stuk en kan pas in de week voor vertrek gerepareerd worden. Yoeri begint tegen over mij dat hij niet weet of hij uberhaupt te veel geld in het ding wil steken en als we dan het te kort van te voren horen wat het kost het allemaal niet door kan gaan. En tja….wat doe je dan. Ik voel een lastminute Bali aan komen, jullie ook? Immers viel de week voor vertrek, de maandag af vanwege pinksteren en de vrijdag hadden we de bruiloft van mijn zusje. Er waren dus maar 3 dagen over om de camper ergens te krijgen om hem te laten repareren, maar ook dat hij gerepareerd zou kunnen worden én weer opgehaald! Immers had ik de zaterdag gepland om dat ding in te kunnen pakken.

 

Maar goed, jullie kennen mijn man natuurlijk nog niet. En dus heel de stad en bevriende garages afgebeld, meer duidelijkheid over de kosten die voor de Apk keuring nodig zijn en een week later is de camper APK gekeurd en kunnen we er de weg mee op. (dag Bali, ga maar weer in het dromen doosje!)


Een APK geeft geen garanties voor de toekomst

Overigens geeft een Apk keuring natuurlijk geen garanties, De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring. Tijdens de keuring beoordeelt een keurmeester je auto op verkeersveiligheid, milieu en registratie. De APK is een momentopname en geeft een beeld van de technische staat van een auto op het moment van de keuring. Een geldige APK is dus geen garantie dat je de rest van het jaar veilig met de auto kunt blijven doorrijden. Lees ik op de site van de ANWB. 

 

En dat blijkt natuurlijk al direct op dag 7 van onze reis. Yoeri roept; “Houd je vast, ik moet even snel van de weg af”. Snel de camper aan de kant, doet een uitspraak naar mij; “Ik denk dat we 75% kans hebben dat we de camping halen en anders moeten we afgesleept worden”. Ik zie me daar al staan, in Duitsland, twee kleine kids die eigenlijk willen slapen….de aanschuif tent (of voortent) staat op de camping 15 km verderop en mijn bed moet worden afgesleept…. Voel je hem ook? Hup rijden, die 75% gaan we halen hoor!

 

Gelukkig gebeurd dat ook, de ANWB (of de ADAC in Duitsland) geeft ook aan Dynamo is stuk (tja dat hoef je een automonteur natuurlijk niet te vertellen) en twee dagen later is er een nieuwe dynamo geplaatst door de plaatselijke garagehouder.

 

Gelukkig kan Yoeri goed Duits en waren we niet in Tjsechië, hebben we maar gedacht en onze camper heeft ons daarna niet meer in de steek gelaten en elke keer van begin naar eind en uiteindelijk weer thuis gebracht! 

 

Wat te doen bij pech onderweg

Wel een notitie waard natuurlijk, dat vaak bij oudere auto’s er natuurlijk meerdere mankementen aan kunnen zitten. Dat je zelf dingen kan verhelpen aan de auto is daarin natuurlijk heel erg fijn. Er gaat daarom ook altijd wel gereedschap mee voor de auto, maar ook extra olie en koelvloeistof.

 

En vergeet niet dat er in veel landen andere veiligheidseisen kunnen gelden als je pech hebt op de weg. Binnen de EU geldt dat de veiligheidseisen van het land waar de auto geregistreerd staat, bindend zijn. Volgens deze regel moet je je dus houden aan de regels van het land dat op het kenteken staat vermeld. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. Lokale politieagenten kennen deze regel vaak niet en er worden hierdoor soms onnodig boetes uitgedeeld. Daarom raden we je aan je ook te houden aan de lokale regels. Zo voorkom je eventuele discussie met de lokale politie. Is wat de ANWB er over zegt.

 

Maar het beste is toch om het volgende standaard in je auto te hebben liggen voor eventuele pech, ook in het buitenland:

fluoriserend hesje voor elke passagier

ehbo koffer

deken (om bij kou het toch warm te krijgen als je lang moet wachten op de ANWB)

reserve lampjes

gevaren driehoek

 

In sommige landen is het ook verplicht om een brandblusser in je auto te hebben (o.a. buurland België). Voor alle landen kan je hier kijken wat je in je auto moet hebben volgens de regels van dat land.


En zorg dat je telefoon altijd opgeladen is en je het buitenland nummer van je pechhulpdienst of in je telefoon hebt of op een papiertje in je dashboard, indien je geen online bereik opeens hebt in het buitenland!

 

Voor meer info:

 

https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland

 

https://www.anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/andere-verkeersregels/verkeersregels-in-het-buitenland

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0