Yes, zo goed als zindelijk! Dag wegwerp luiers!

Hiep hiep hoera heel de dag droog bij opa en oma!
Hiep hiep hoera heel de dag droog bij opa en oma!

Ik schreef er al eens eerder over. De zindelijkheidsfase. Een heerlijke fase van de dreumes/peuter/kleuter waar we niet alleen te maken krijgen met op potjes plassen en poepen, maar ook met het onder controle krijgen van de eigen wil en de wil van anderen proberen om te zetten. Of te wel de NEE-fase, de IK WIL HET - fase, de IK KAN HET-fase en de ZELLUF DOEN-fase. 

Waarbij volgens dokter Freud het makkelijker wordt als het kind volledig zindelijk is. 

 

Hoe begin je?

Eerder (hier) schreef ik al over de zindelijkheid van onze peuter. De interesse voor het potje begon bij Joris met 22 maanden, voor zijn tweede verjaardag dus al. Kort op een rijtje onze tips. 

- Zet je kindje elke verschoning op het potje.

- Zet je kindje als het uit bed komt op het potje.

- Als je een beetje zicht hebt op welke momenten je kindje moet poepen of plassen (bij ons bijvoorbeeld meestal een uurtje na het wakker worden) ook even op het potje. 

 

Beloningssysteem

Sommigen zweren bij beloningssyteem en veel kennen het ook nog van vroeger. Mooie gekleurde A4tjes op de wc deur en stickers plakken! Tegenwoordig hoef je dat allemaal niet meer zelf te bedenken en kan je hele mooie exemplaren aanschaffen via etsy.com of online shops die ze voor je afdrukken inclusief stickers. Helemaal top. 

Maar je kan je voorstelen dat ik als creatieve moeder een heel ander idee heb om mijn peuter te prikkelen om zo veel mogelijk plasjes en poepjes op de wc te doen. 

Eh...NOT. Haha

Hier totaal niet creatief. Want weet je wel hoeveel van die 'stickerkaarten' er hier door heen zijn gegaan de afgelopen 8 maanden? Denk ongeveer 3 a 4 per week. 

Ik doe dus ordinair een vouwvelletje in 9 vakjes verdelen (4x vouwen) en met een mooie stift de randjes duidelijk maken. En leuke auto stickers (cars) of winnie the pooh aangeschaft bij de action om er op te plakken. Zelfs zo makkelijk dat de kwaliteit er niet heel goed van is en je de stickers er makkelijk kan afhalen en het velletje nog een keer kan gebruiken. Of zelfs dubbelzijdig kan gebruiken. 

Joris is namelijk na 8 maanden nog steeds heel erg fan van stickers plakken!

Als beloningscadeautjes heb ik voor zijn keukentje een 24delige (plastic) etenswaren set gekocht en deze afzonderlijk ingepakt. Ook andere kleine cadeautjes zitten er in, bijvoorbeeld een grote ballon of een bellenblaas. Joris kan een cadeautje kiezen als hij 9 stickers heeft geplakt. 

 

Beetje lui

Dat waren we wel een beetje geworden, lui. Met zijn allen. Waar we voor de geboorte van Thijn nog veel moeite deden om Joris zindelijk te maken, zakte dat daarna weer een beetje in. De wasbare optrekbroekjes lagen steeds vaker hoog boven op de verschoontafel en werden af en toe eens in een ecologische bui van mij weer gebruikt bij Joris. Meestal gevolgd door een hele grote plas van Joris en weg was het effect. 

Joris deed wel braaf wat op het potje als we hem gingen verschonen, maar het zelf aangeven deed hij echt niet. Zelf hadden we ook weinig zin om steeds kleding te verschonen en bleef het een beetje bij af en toe geen luier om als we thuis waren. 

 

De omslag

De omslag kwam hier vorige week. Ik bemerkte eigenlijk dat wij als ouder gewoon lui waren geworden. En dat het voor ons meer het gemak was om hem een luier aan te trekken. Hij weet best wanneer hij moet plassen of poepen. En een hele simpele oplossing werd gewoon enkel in huis rond laten lopen in zijn boxershort. Dit werd natuurlijk wel gevolgd door wat ongelukjes en de eerste dag 3 plasboxers in de was en veel dweilen. Maar.... ik kan nu na een week (bijna) volledig thuis zonder luier je vertellen dat er al 3 dagen zijn geweest dat hij helemaal droog is gebleven. Hij ook droog blijft als hij mee gaat boodschappen doen en zelfs als hij wel een luier om heeft in de auto of op een uitje ook gewoon er niet in plast. En nog uitzonderlijker.....hij zelfs de afgelopen 5 nachten droog is gebleven! 

Oké het gebeurd wel eens dat hij toch per ongeluk te laat is. Of hij zegt o jee ik moet plassen en het net niet kan ophouden. Maar dat hoort er eenmaal bij. 

Doorzetten als ouder en zelf de omslag maken is denk ik het key-word wat hierin belangrijk is. 

 

Optrekbroekjes

Deze zijn echt wel het makkelijkst. Doordat Joris nu 's nachts ook droog is, doet hij soms wel 2 hele dagen met 1 luier. Super voor het milieu dus en dus ook weer een reden om de wasbare optrekbroekjes uit de kast te halen ;) Want de normale luiers die plakken na twee keer herplakken niet meer. 

We doen Joris nu op de volgende momenten een luier aan:

- Bij het slapen (Zowel ;s nachts als het middagslaapje, gewoon voor de zekerheid)

- Als we een autorit maken langer dan 15 minuten

- Als we een uitje hebben langer dan een uur of bij onbekenden op bezoek gaan.

 

Foutje bedankt

We zaten zo goed in ons ritme, dat we afgelopen dinsdag even vergeten waren op het kinderdagverblijf te melden dat Joris geen luier om had, met als gevolg een natte broek omdat Joris lekker aan het spelen was. 

 

Mijn tips op een rij

- Pak een periode (dat je veel thuis bent) om je peuter zonder luier te laten lopen.

- Wees niet boos als hij in zijn broek plast en je moet dweilen. 

- Zet een beloningssysteem in als dat nodig is. 

- Leer je peuter zelf zijn broek aan en uit te doen.

- Zet het potje in de kamer waar je peuter het meest verblijft, dus ook gewoon in de woonkamer. 

- Let een op wanneer je kindje aangeeft dat hij moet plassen of poepen. Benoem het ook en stel voor om op het potje te gaan zitten.

- Vergeet niet dat als jij op dezelfde momenten drinkt als je peuter en moet plassen je kleintje dan vaak ook moet. 😊

- Neem er de tijd voor! Dring het niet op en laat je kind ook zo lang op het potje zitten als hij wil. (Goed voorbeeld doet goed volgen of zitten papa en mama juist zo lang op de wc voor de rust 😂😂)


Heb je meer tips, delen is altijd lief voor de meelezers!

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0