Heerlijk relaxen - een dagje sauna!

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Afgelopen zondag ging ik met een vriendin naar de sauna. Voor mij de tweede keer dit jaar, terwijl ik vorig jaar niet ben geweest (zwanger) en het jaar daarvoor ook maar één of twee keer. 

Dit jaar mij voorgenomen om wat vaker mezelf een 'verwen' dagje te geven. Wie nog nooit in een sauna is geweest zou denken, wat is er nu 'verwennen' aan jezelf door heel de dag in je nakie rond te lopen? Ik geef je wat uitleg over hoe zo'n sauna dag er voor mij uit ziet, 10 redenen om wel te gaan en een paar van mijn favoriete sauna's

 

Hoe werkt nu zo'n verwendag?

Voor mij begint zo'n dag zodra ik de sauna (of thermen) binnen stap. De geur die hangt in de ontvangsthal geeft mij al een relaxed gevoel. Na de check-in ga ik mij eerst altijd omkleden. Ik doe dan vaak eerst gewoon mijn handdoek (of hamamdoek) om en mijn badjas. Ik heb de voorkeur voor een dunne badjas, omdat het binnen vaak best warm is en mijn dunne badjas ook sneller droogt. Eenmaal omgekleed start de dag eerst met wat drinken en een gebakje. Daarna begint de sauna dag met een douche. Gevolgd door een voetenbad, zwemmen in het kruiden bad en 1 of 2 sauna's. Mijn favoriete sauna's zijn de zoutkristal en een kleuren/geuren sauna. Ook het turksstoombad vind ik erg lekker.

Vervolgens is het vaak al weer lunchtijd. 

Mijn voorkeur is een lunch bij een buffet, heerlijk vettige hapjes, gecombineerd met gezonde salade en een fruitdrank of smoothie! 

Daarna is het weer een ronde sauna's (dus douchen, sauna, zwembad). 

Er wordt geadviseerd om na elke sauna met een koude douche af te douchen of een koud dompelbad te nemen, ik ben daar niet zo van. Ik vind kou echt verschrikkelijk, maar het is wel goed voor je. Ik doe vaak mijn hoofd, polsen en enkels onder de koude douche of loop een rondje buiten. 

 

Waarom is de sauna goed voor je?

Als je regelmatig naar de sauna gaat, leert je lichaam beter om te gaan met temperatuur wisselingen, waardoor je het minder snel kou zal vatten. 

Het schijnt zelfs dat als je tijdens een griepepidemie (nu dus!) naar de sauna gaat, je weerstand hoger wordt en je daardoor minder snel vatbaar bent voor een griepvirus (Yes, ik ben al 2 keer naar de sauna geweest, even afkloppen dus!)

 

Door de warmte daalt je bloeddruk en met een afkoeling stijgt je bloeddruk weer. Je lichaam moet hard werken om het bloed rond te pompen, wat dus ook zorgt voor een betere doorbloeding van je lichaam! 

Ook verlies je vocht tijdens een sauna bezoek, alhoewel ik niet echt een zweter ben, moet ik zeggen. Maar hierdoor worden poriën gereinigd en celvernieuwing van de huid gestimuleerd. 

 

Verder is het stress verlagend en zorgt het natuurlijk voor ontspanning

 

10 redenen om naar de sauna te gaan:

- anti-stress

- tijd om bij te kletsen met je moeder, vriend, vriendin, collega.

- even geen kinderen om je heen (ook niet de gillende kinderen van een ander ;) ) 

- even echt in je zelf keren en nadenken over het leven (in de sauna's mag je niet praten).

- goed voor je lijf, je organen, je bloedsomloop.

- lekker je zelf verwennen met een lunch en/of diner

- ook tijd nemen voor een gezichtsbehandeling, massage, manicure

- ontspanning, even helemaal niets

- even Koos telefoonloos (ik deed bij een kolfbeurt wel ff een snelle check-up met thuisfront)

- niemand die via whatsapp, Facebook of aan je shirt een beroep op je doet de HELE dag! 

 

Mijn top 5 sauna's

Doordat ik zowel in de regio Zwolle heb gewoond als nu in regio Gorinchem heb ik al best veel sauna's van binnen en buiten gezien. Ik ben bij een aantal grote thermen meerdere malen op bezoek geweest. Maar ook de kleinere sauna's zijn voor mij favoriet. Ik geef je mijn huidige top 5 in willekeurige volgorde.

- Thermen Bussloo

- Thermen Soesterberg

- SpaSereen (Maarseveen)

- Sauna Drome (Putten)

- Veluwse Bron (Emst)

 

Ga jij naar de sauna? Welke raad jij aan om nog eens te bezoeken? 

 

 

O ja, durf je niet in je nakie? Er zijn bij de meeste sauna's ook badkleding dagen, speciale dames of heren dagen (of avonden). 

Reactie schrijven

Commentaren: 0