10 creatieve tips voor binnen voor baby, dreumes en peuters

photo by raw pixel via unsplash
photo by raw pixel via unsplash

Als dochter van een kleuterjuf groeide ik op met veel creativiteit in het maken van allerlei prachtige knutsel creaties.

Dat ik later ook een creatieve opleiding zou kiezen lag dus al een beetje in het verschiet. Tijdens mijn studie was ik bij diverse opdrachten ook creatief bezig en ontwikkelde ik voor mijn stage diverse informatieve spellen. Ik kon eigenlijk dan ook niet wachten om zelf met mijn kinderen aan de eettafel te zitten knutselen. Knutsel spullen zijn hier eigenlijk altijd dus al in huis geweest. Ik maakte zelf sierraden, haken, breien, kaarten en in de laatste twee jaar is er de naaimachine en lockmachine bij gekomen en mijn plotterapparaat voor stickers en andere producten. Super leuk hobby materiaal voor volwassenen. Maar wat doe ik met de kids? Ik geef je mijn top 10 knutsel tips voor dreumes en peuter!


1 (vinger) verf

Dit was het eerste wat ik aan knutsel materiaal kocht voor Joris. Ik kocht het al toen hij 6weken oud was. Als eerste gebruikte ik de potjes om voet -en handdrukken te maken, toen Joris een maand of 10 was pas echt voor vinger verf.

- tip 1: houd je niet van een kliederboel doe een velletje papier in een afsluitbaar ikea zakje en doe druppel gewijs wat verf erop. Zakje dicht en je kindje kan toch een beetje 'verven'.

- tip 2: billendoekjes bij de hand om snel alles schoon te maken.

- tip 3: verf in bad of douche. Kindje in zijn blootje, potjes verf, papier en een kwast. Klaar met verven? Afspoelen maar!  Twee vliegen in één klap.


2. Gekleurd papier

Gekleurd papier kan je nooit genoeg in huis hebben. Super leuk om op te kleuren, te verven of te knippen. Ik heb ooit een groot pak gehaald met diverse kleuren en dunne vouwvelletjes. 


3. Klei

Ook iets wat ik vrij vroeg kocht voor Joris. Diverse kleurtjes klei en wat kleine vormpjes. Nu hij wat ouder is gaat hij pas stempelen met de vormpjes, maar de rollen was al een tijdje erg leuk.

-tip 1: maak niet alle potjes tegelijkertijd open en verstop de dichte exemplaren 😉. Zijn ze vies of uitgedroogd, gewoon weggooien.

-tip 2: er bestaat ook natuurlijke klei die je vaak online kam kopen, maar ook xelf kan maken.


4. Stempels

Dit vind Joris al een jaar echt geweldig! Ik kocht een stempel set bij Hema, waar de inkt al in de stempels zitten en de stempelstiften van Ikea. Joris vind het nog steeds een feestje om ze te gebruiken. En het is ook een leuk cadeautje om weg te geven.

- tip 1: leer je kindje aan 1 stempel te gebruiken ipv alles los te hebben slingeren.

- tip 2: stempel inkt is meestal niet heel goed te verwijderen. Houd billendoekjes bij de hand!


5. Kleurpotloden, stiften, krijt en wasco

Hier geen fan van wasco. Mogelijk omdat ik niet een goede kwaliteit had, maar ze gaven weinig kleur af em braken snel wat Joris dan vervolgens weer op at. Ze zijn dus snel de kliko in verdwenen. Dan liever stiften die je goed kan uitwassen uit kleding en de handen. Joris heeft al veel gekleurd!


6. Kleurboeken

Ook onmisbaar natuurlijk! Voor een euro heb je bij de Action al hele leuke!


7. Plakkertjes

Op het kinderdagverblijf en ook op school zie je de kinderen vaak met plakkertjes werken. Lijm en uit kleurpapier ggedrukte vormpjes op ander papier plakken. Joris vind dit heel leuk. Ik kocht bij de Action papier uitdrukkers en was een uurtje bezig om de vormpjes uit te drukken. Joris vind het leuk om.te op te plakken (met pritstift) maar ook om heerlijk in het bakje met de uitgedrukte papiertjes te friemelen (goed voor de sensomotorische ontwikkeling).


8. Strijkkralen

Ik vind Joris hier nog wat te jong voor, hij weet nog niet precies hoe het werkt maar speelt er al wel graag mee bij vriendjes. Ze komen vast op zijn verlanglijstje voor zijn 3e verjaardag!


9. Stickers plakken

Joris favoriet! Stickers, hij plakt ze graag overal. In de kleurboeken zitten ze tegenwoordig ook vaak en sommige kleurboeken moet je ook bij een plaatje de juiste stickers zoeken. Maar zolang hij maar mag plakken vind Joris het al geweldig.


10. Algemene knutseltips:

- doe bij knutselen altijd een mouwslab aan (ikea)

- leg altijd er iets onder (kliederplacemat van Action, zo'n hele grote)

- houd billendoekjes bij de hand.

- doe het samen, laat je dreumes en peuter niet alleen met knutsel spullen.

- berg ze per soort op in kleine bakken, buiten bereik van je kids.


Reactie schrijven

Commentaren: 0