Krijgt hij nog geen potjes?

Photo by Becca Tarter via Unsplash
Photo by Becca Tarter via Unsplash

Eh ja....Thijn heeft zijn eerste hapje nog niet gehad. Volgende week zaterdag is hij 6 maanden oud. Op mijn tijdlijn verschijnen trotse filmpjes en foto's van vriendinnen die hun baby's eerst hapjes laten eten. De meeste zijn 4 maanden oud. Er wordt dus regelmatig ook aan mij gevraagd, hoe Thijn zijn eerste hapjes vond en met welk potje ik ben begonnen. 

Als ik vertel dat ik pas met ander voedsel dan borstvoeding start als Thijn 6 maanden oud is, wordt ik meestal wel een beetje raar (voor mijn gevoel) aan gekeken. En toch, doe ik het niet zo maar. Ik vertel je vandaag waarom en wat meer over de methode van Gill Rapley en voedsel introductie

 

Darmen, darmkrampjes en poep

Als je me al wat langer volgt dan heb je in eerdere blogs kunnen lezen van de darm problemen van Thijn. Van de vele krampjes, de reflux, huilen, huilen, huilen, niet poepen, wel poepen, veel poepen, stink winden en ga zo maar door. Allemaal aanwijzingen dat de darmen na de geboorte zich nog verder ontwikkelen en gevoelige organen zijn. (meer info over de darmontwikkeling vind je hier) Waar je mijn in ziens, voorzichtig mee moet omgaan, want je baby heeft nog een heel leven voor zich! Na 3,5 maand was het vele huilen eindelijk over en na 4,5 maand was Thijn zijn ontlasting wat vaker dan 1 keer per week. Alhoewel voor de eerste maanden bij borstvoeding dit natuurlijk heel normaal is. Ook als ik niet de Rapley methode zou gebruiken voor voedsel introductie, zou ik me wel een paar keer op mijn hoofd krabben om ander voedsel dan borstvoeding te gaan introduceren. 

 

De Rapley methode, dat is toch met stukken?

Eigenlijk niet helemaal, de methode is niet alleen gericht op het geven van stukken. Het gaat er voornamelijk om dat je kindje zelf de regie in handen heeft wat het eet en hoeveel het eet. Borstvoeding (of flesvoeding) is de hoofdvoeding van een baby tot 1 jaar. Ander voedsel wordt bijvoeding genoemd (ook als je potjes gebruik). Daarnaast gaat het ook om het volgende:

- Je baby maakt ook onderdeel uit van het gezin en zit net als de rest van het gezin op de eetmomenten aan tafel.

- Je baby eet wat de rest van het gezin ook eet, je hoeft geen aparte maaltijd voor de baby te koken. Liever geen zout en suiker, en let op met 'pittig' eten. En als je je er goed in wilt verdiepen zijn er ook diverse groenten en fruit die je beter kan vermijden.

- Je baby eet zelf en wordt niet gevoerd, hierdoor heb jij als ouder ook tijd om te eten.

- Door eten in pure vorm (zoals jij het zelf ook eet) aan te bieden aan je baby, leert je baby de verschillende vormen, geuren, smaken en structuren van de voeding al vroeg te herkennen.

 

Wat vind ik de voordelen van de Rapley methode

-  Joris zit vanaf 6 maanden gezellig bij ons aan tafel.

- Ziet eten, doet ook echt eten. 

- Het is echt heel erg leuk om zo'n klein hummeltje ontzettend zien te genieten van het eten. 

- Joris kan vanaf 6 maanden overal waar we gaan mee eten, ik hoef niet van te voren rekening te houden met potjes of iets dergelijks. (Toen Joris nog geen jaar vroeg als we op visite gaan, dan wel wat we daar gaan eten, patat mee eten is bijvoorbeeld dan niet echt een goed idee in ver band met de vetten en het zout). 

- Joris leerde sneller de structuren, geuren en smaken van voeding, waardoor hij meer lust(te) dan andere leeftijdsgenootjes en nu ook sneller zegt ik wil even proeven.

- Joris had zelf controle over zijn maag, zoals wij dat ook hebben. vol = vol. (ik moet wel zeggen, dat we nu we in de NEE-fase zitten, soms een andere methode hanteren die van dit wel en dit niet en van dit eten anders geen toetje) maar als hij zegt dat hij vol zit is dat ook prima. 

- Ik hoef geen extra tijd in te ruimen om voedingen klaar te maken, in te vriezen of te ontdooien. OF apart te koken. Joris eet gewoon met de pot mee. 

 

Wat vind ik de nadelen van de Rapley methode (met direct de oplossingen ;)

- Het geeft wel veel troep, je baby wordt smerig en de grond ook -> Tip een mouwslab, schoonmaakdoekjes en een hond.

- Je baby kan zich verslikken (ik denk dat dit met potjes niet veel vaker is, maar het is de angst) Joris is nog nooit gestikt, maar verslikken deed hij regelmatig. Maar hij loste dit telkens ook zelf op. Houd je zo veel mogelijk aan de Rapley adviezen (vinger dikte en bepaalde groenten en fruit in bepaalde lengtes of stukjes)

- Je wordt door de omgeving 'raar' aangekeken. -> Onze baby, onze opvoeding, onze keuzes 

 

Nieuwe baby, nieuwe ronde

Thijn wordt dus over een weekje 6 maanden oud. Ik merk dat ik het wel spannend vind om weer het eet avontuur aan te gaan. Waar Joris al wel geïnteresseerd leek in eten en al redelijk kon zitten. Vind Thijn dat allemaal niet zo interessant. Het goed recht op zitten is wel echt een voorwaarde voor de Rapley methode, omdat ze hierdoor beter het voedsel kunnen door slikken, maar ook bij verslikken het beter weer naar boven kunnen hoesten. 

En ik merk dat ik me toch ook weer even in moet lezen in welke groenten beter niet het eerste jaar aangeboden kunnen worden (zoals uien, boerenkool) en waar mee ik het beste kan beginnen. 

En ik ben echt geen die-hard Rapley fanaat. Maar wel van het gemak, dus als we van een restje groenten en aardappels over hebben, gaat dat hier soms ook gewoon de blender in en wordt het ingevroren. Om aan te bieden als we een keer patat, pizza, chinees of boerenkool eten. 

 

Wil je meer informatie? 

Je kan online veel informatie vinden over de Rapley methode en ook het boek van Gill Rapley lezen, maar dat is in het Engels. Stefan Kleintjes,  heeft ook een methode van voedsel introductie geschreven in zijn boek. Echter houd hij rekening met allergieën in de familie, wat Rapley niet zo zeer doet. Hij heeft duidelijker aangegeven welk voedsel je dan beter kan mijden. Wij gebruiken meer de Rapley methode, omdat er bij ons geen allergieën in de familie voorkomen. 

Wel heel handig vind ik zijn lijst 

 

Verder kan je veel informatie vinden op

https://www.borstvoeding.com/bijvoeding/schema/nederlands.html

https://www.mamaenzo.nl/baby/baby-voeding/zo-werkt-de-rapley-methode

http://degezondemama.nl/baby/stikken-babys-niet-met-de-rapley-methode/

 

wil je nog meer weten en met anderen van gedachten wisselen en informatie vragen?

zoek dan op Facebook naar Rapley, Kleintjes of bijvoeden vanaf 6 maanden voor leuke groepen. 

 

En ben je een slechtere ouder als je potjes geeft?

Nee absoluut niet, jullie baby, jullie opvoeding, jullie keuzes. 

Alleen de Rapley methode past voor ons veel beter bij onze levensstijl (vermindering van afval), onze opvoedstijl (attachment parenting) waar we soms heus uitstapjes maken naar het gemak van deze tijd. Als we wel potjes kiezen, kiezen we vaak voor de biologische varianten van de merken HIPP, de Kleine Keuken of Ella's Kitchen ;) 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0