Familiedag, 8 tips om er eentje te organiseren

Vandaag hebben we familie dag. Mijn vaderskant van de familie. We hebben deze familie dag eigenlijk nog niet zo lang. Wel geteld de tweede keer dat we deze dag hebben. 

 

Mijn familie

Ik ben niet opgegroeid met een familie dag (of familiedagen) zoals andere gezinnen (misschien wel de jouwe) het hebben. Een dag of sommige zelfs een weekend door brengen met je opa, oma, tantes, ooms, neefjes en nichtjes. Leuke spelletjes met elkaar doen en vooral tijd om met elkaar bij te kletsen. 

Zowel aan mijn vaders kant als mijn moeders kant deden wij daar niet aan. 

 

De familie van mijn moeder zien we toch wat regelmatiger als de familie van mijn vader. Ook hebben we bij mijn moederskant af en toe wel een dag dat we elkaar zien (Familie, moeten we vaker doen!) 

Aan mijn vaderskant zag ik alleen de familie bij de jaarlijkse traditie van opa en oma als zij hun trouwdag vierden in december. Oma zette na het overlijden van opa deze traditie ook wel voort, want ze was ook in dezelfde periode jarig. En toen overleed oma in 2016. We zagen elkaar (ooms, tantes en mijn zusje, broertje en ik) in die periode wel wat vaker vanwege de afhandeling van het overlijden en het regelen van de begrafenis van oma. Maar aan het einde van het jaar 'misten' we allemaal ook even iets leuks met de familie. En spraken we af om een familiedag te organiseren, zodat we elkaar ook zouden zien en om ook de traditie van opa en oma een beetje in ere te houden. We gingen met elkaar lunchen. Super leuk, maar eigenlijk was de tijd te kort om elkaar echt goed te spreken. 

Vorig jaar wilden we weer een dag afspreken, maar met alle agenda's die volliepen was er geen dag meer om goed af te spreken. Voor opa en oma hielden we toch altijd een beetje een dagje vrij, maar dit lag precies ook in de drukke kerstperiode. 

Mijn nichtje maakte een datumprikker aan en uiteindelijk is dus vandaag in februari 2018 de familiedag. En niet iedereen kan, wel jammer. Maar met zoveel verschillende agenda's haast onoverkomelijk. We hebben voor deze tweede familiedag wat langer de tijd uitgetrokken. We gaan eerst lunchen en daarna met elkaar bowlen. 

 

Ik ben heel erg nieuwsgierig hoe het met iedereen is en hoe hard mijn kleine nichtjes en neefje gegroeid zijn (ja ik heb er ook nog een stel die nog lang niet volwassen zijn ;) ) 

 

 

Hieronder 8 tips om een goede en gezellige familiedag te organiseren. 

 

1. ) Prik je datum! 

Sommige families hebben standaard een dag uitgekozen in het jaar dat ze altijd samen zijn, neem een van de vele feestdagen of bijvoorbeeld de eerste zondag in de maand februari. Zo kan iedereen er ook rekening mee houden en staat de datum altijd geprikt. 

En anders, met datumprikker heb je ook snel een datum geprikt! Doe dit ook wel ruim op tijd, want als je veel familieleden hebt is het het leukst als iedereen ook echt kan. 

2.) Kies het budget.

Spreek van te voren met alle volwassen familieleden af wat het budget van de dag per persoon ongeveer is. Wel zo fijn voor ieder zijn portemonnee om te weten. Het budget is ook een beetje afhankelijk van wat je gaat doen. 

3.) Wie organiseert het? 

Een heel belangrijke stap, wie gaat het organiseren? Is het altijd dezelfde persoon, is het gezin voor gezin (gaat soms wat lastig als er iemand is weggevallen of de 'kleinkinderen' grote kinderen zijn geworden), is het een klein select groepje.

4.) Kies de tijd.

Ga je in de middag afspreken met een lunch en daarna iets doen, of eerst iets doen en daarna dineren? 

Moet je nog rekening houden met veel kleintjes in de familie, een grote afstand vanaf de locatie of maakt dat niet uit, dat zijn ook wel dingen om met tijd rekening te houden. 

5.) Kies wat je gaat doen, de activiteit.

Als je op google familiedag intikt, vind je allerlei ondernemingen/accommodaties die activiteiten aanbieden voor families, je kan het zo gek en zo duur niet bedenken of het is wel te vinden, rondvaart boten, grote familie logeerhuizen, boerengolf, spelletjesprogramma inclusief een lopend buffet en verzin het allemaal nog maar meer. 

6.) Regel het eten.

Wellicht biedt de accommodatie waar je je activiteit hebt ook eten aan, dan zou je dat mooi kunnen combineren. Als je naar iets anders moet uitwijken. Zorg dan ervoor dat het een beetje in de buurt is van de activiteit en niet onbelangrijk dat je een beetje met de groep bij elkaar kan zitten. Reserveren is dus wel een vereiste! 

7.) Vergeet niet om alles door te geven aan iedereen die komt. Wanneer het is, waar het is en wat ze een beetje kunnen verwachten van de activiteit! 

8.) Leg je familie dag vast door foto's te maken op de dag zelf, altijd leuk om even na te bekijken toch? 

 

 

Heb jij een familiedag? Hoe wordt dat bij jullie georganiseerd? Kan je mijn tips nog aanvullen? Ik ben benieuwd, want wie weet....ben ik wel de volgende die het organiseert ;) 

 

en ja, wij gaan lunchen en daarna bowlen! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0