Challenge: Een jaar lang niets nieuws kopen, doe je mee?

Een gesprek met manlief gisterenmiddag. 'Op de minimaliseren groep heeft iemand een blog gezet die een jaar lang niets nieuws gaat kopen, ze stimuleert anderen om een maand mee te doen, dus ik dacht dat kunnen we best wel een maandje ook doen of niet?' Yoeri: ' waarom geen jaar?' Ik: 'ja, dat leek me zo lang.' Yoeri: 'is toch uitgezonderd van boodschappen en je mag dan wel tweedehands kopen toch?' Ik: 'eh, ja, maar je mag dan ook geen cadeautjes kopen voor verjaardagen.' Yoeri: ' dan krijgt iedereen dit jaar geld.' Dus....

 

Bedankt voor de inspiratie en de uitdaging Afieke! Ik ga met je mee doen! Afieke heeft trouwens een fantastische blog en zal ook maandelijks updates geven en meer achtergrond informatie over hoe zij met de challenge om gaat. Je kan haar blog hier volgen.

 

Wij gaan dit jaar niets nieuws kopen! Ik moest er wel een nachtje over slapen en een dag over na denken. Maar eigenlijk waarom ook niet? Ik wil wel twee heel belangrijke uitzonderingen maken en dat zijn:

1. De bruiloft van mijn zusje, ik wil toch hiervoor per gezinslid een nieuwe outfit voor aanschaffen of stof om een nieuwe outfit van te maken en wil hun toch ook wel een leuk cadeau geven.

2. Thijn krijgt net als Joris op zijn 1ste verjaardag een stoeltje met zijn naam erop geborduurd, dat kan ik niet zelf en koop ik dus nieuw. 

 

Waarom doen we mee. We vinden het belangrijk dat dingen in de wereld goed worden gebruikt, dat ze echt worden gebruikt tot ze niet meer nodig zijn en niet omdat we het nieuwste van het nieuwste willen hebben. Spullen maken nu eenmaal niet gelukkig, hoewel ze je leven soms wel makkelijker kunnen maken. Daarnaast breng je door tweedehands te kopen minder plastic naar het afvalverwerkingsbedrijf, wat natuurlijk beter is voor het milieu en onze gezondheid en die van de wereld. 

 

Voor mij zijn de regels als volgt:

Wat mag wel:

- Boodschappen kopen. Hieronder vallen etenswaar, persoonlijke verzorgingsartikelen, voeding voor de dieren, huishoudelijke artikelen in zijnde afwasmiddel, afwasborstel etc.

- Postzegels of pakket versturen.

- Abonnement op dierentuin of speeltuin/boerderij

 

Wat mag niet nieuw (dus wel tweedehands)

- Huishoudelijke apparaten

- Kleding

- Speelgoed

- Tuin artikelen, o.a. planten

- En allerlei andere dingen natuurlijk ook tweedehands (denk aan wasbare luiers en draagdoeken ;) ) 

 

Net als Afieke bedacht ik me ook dat we wie weet misschien wel gaan verhuizen, maar wellicht zal net als bij onze vorige verbouwing, verhuizing veel dingen tweedehands of via via worden gekocht. Maar goed, het is een what if... dan zullen we het wel weer zien. 

 

Je kan dus regelmatig een update van mij verwachten en wellicht nog polls op Facebook voorbij zien komen van dilemma's. Volg je me daar dan ook? 

 

En nog belangrijker, doe je ook mee? Een jaar, een half jaar of misschien een maandje? Ik ben benieuwd! 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Rianne (dinsdag, 02 januari 2018 22:08)

  Vind t super knap als t je gaat lukken! Maarre mag je dan ook geen stof meer kopen voor de jurk die we zouden gaan maken???
  Ik doe niet met je mee ik heb als goed voornemen dit jaar nieuwe kleding te kunnen kopen in een maat kleiner;)

 • #2

  Simone Aimee (woensdag, 03 januari 2018 09:39)

  Ha, Rianne. Ik heb nog stof in huis voor een eigen jurk, maar er is ook een stoffen marktplaats voor tweedehands stof. � Dus dat komt vast goed. En stof kopen voor By Anne&Moon is natuurlijk uitgezonderd!
  Liefs Simone

 • #3

  Lot (zaterdag, 05 januari 2019 19:07)

  Ik ben voor mezelf deze Challenge ook aangegaan, al wel iets eerder namelijk vanaf november. Tot nu toe gaat het goed :)

  Groetjes Lot