Tel je zegeningen, jaarverslag

Ik wilde jullie niet onthouden om ook een jaaroverzicht te geven van mijn jaar. 

Ik doe dit ook omdat het belangrijk is om terug te kijken naar wat je hebt mee gemaakt. Alles vliegt zo snel voorbij en voor mijn gevoel is dat als je kinderen hebt al helemaal zo! 

Hopelijk neem jij ook even tijd om stil te staan met je gezin, familie, man of vrouw lief of een goede vriendin om het even te hebben over wat er dit jaar in jouw leven is gebeurd. 

 

Zwangerschap en bevalling.

Voor ons stond dit jaar vooral in het teken van zwangerschap en bevalling. Ik werd in 2016 al zwanger, maar helaas begon mijn jaar al mede hierdoor toch iets slechter dan verwacht. Ik kreeg namelijk precies op 1 januari de diagnose longontsteking, die zeer hardnekkig was. Ik moest mij ziekmelden op mijn werk, omdat ik naast het hoesten ook begon met overgeven wat aanhield tot zeker in week 20 bijna dagelijks. Vervolgens kreeg ik ook last van bekkenklachten (wat helaas nog steeds niet over is) en kon ik mijn werk dus niet meer volledig, eigenlijk minimaal uitvoeren. Je zou zeggen, dat ik toch blij moest zijn met een zwangerschap. Aangezien voor mij zwanger worden niet van zelf sprekend is. Maar toch moet ik wel zeggen dat ik zwanger zijn ook best pittig vind. Met op het einde ook nog zwangerschapsdiabetes inclusief insuline spuit, is het niet een droomzwangerschap. 

O ja en de bevalling natuurlijk ook niet, want die had ook enige aanloop nodig met een bijna verplichte opname vanwege de zwangerschapsdiabetes.

 

Geboorte Thijn

Maar uiteindelijk na 38 pittige weken was ons prachtige wonder er! Thijn! En het cliché is echt waar, alle pijntjes en klachtjes van de zwangerschap vergeet je direct. Ook al was het een keizersnede, die neem je dan echt voor lief! 

En hij doet het inmiddels fantastisch. De eerste drie maanden waren pittig met reflux, veel huilen, veel bij mama zijn en met nog een actieve peuter in huis is dit niet de beste combinatie. Maar inmiddels is Thijn 4 maanden, produceert hij op sommige momenten meer geluid als zijn 2 jaar oudere broer, lacht hij bij het leven en kan hij meestal ook even zichzelf vermaken op het speelkleed of in de wipper. 

En het belangrijkste is, hij drinkt goed (Ja, ik geef nog steeds volledig borstvoeding) en hij groeit ook goed. 

 

De dreumes die peuter werd

Ik had het er pas met een vriendin over, maar ook met Yoeri. Wat gaat die ontwikkeling van dreumes naar peuter hard! Begin dit jaar (Joris was toen 18 maanden oud) kon Joris nog niet zo veel zeggen. Verder als toettoet, bal, papa en hoe sommige dieren geluid maken kwam hij niet. In januari ging Joris ook naar het kinderdagverblijf en sinds dien lijkt hij elke dag wel 5 woorden te leren. Eindelijk zei hij met 19 maanden bewust ´mama´, wat gevolgd werd door opa, oma (owa) en zegt hij nu met 2,5 jaar al hele moeilijke woorden zoals ziekenhuis, ambulance. Kent veel verschillende dieren bij naam, krokodil, giraffe, schildpad, ooievaar en okapi. Probeert hij mondharmonica en dobbelsteen te zeggen en bestaan zijn zinnen soms uit al zelfs vijf of zes woordjes. 

Hij weet ook wie bij wie hoort van de familie en vrienden, wat ik altijd uitzonderlijk knap vind. Speelt graag met zijn keukentje, tractortjes, graafmachines en autootjes en is het allerliefste buiten.

Vind het super leuk om grote broer te zijn en nu Thijn ook wat groter is geweldig om hem aan het lachen te maken, met hem te kroelen en hem wegwijs te maken hoe de zoefzoef dieren heten en met autootjes te spelen. 

 

Hoe ging het verder...

Met de winkel van Yoeri ging het ook super goed, hij blijft het heerlijk vinden om voor zichzelf te werken en met goede verkoop lukt dat ook erg goed. 

Tevens had Yoeri tijd om ons toilet op te knappen, die nog mooi voorzien was van een mooi jaren 80 blauw toilet.

De hobby van Rianne en mij, By Anne&Moon liep ook super goed, we stonden dit jaar op twee markten om meer in het zicht van onze klanten te komen. 

En ik begon met deze blog. 

 

In onze gezinnen was gelukkig weinig leed te bespeuren, we zagen onze familie uit Denemarken een paar keer, waardoor we zelfs een keer met heel het gezin van Yoeri zijn kant bij elkaar waren (en hopelijk lukt dat aanstaande zaterdag nog een keer). En mijn zwager vroeg mijn zusje ten huwelijk! 

 

We hopen dat we deze positiviteit kunnen meenemen naar 2018. 

 

Tel de zegeningen

Dus als we de zegeningen van dit jaar op een rijtje mogen zetten, zou die van mij er als volgt eruit zien:

- Ik was zwanger en baarde een gezonde zoon op 16 augustus.

- Joris maakte een fantastische ontwikkeling door van dreumes naar peuter. 

- Ondanks de zwangerschapskwalen ben ik gezond.

- Zijn mijn kinderen en mijn man gezond. 

- Zijn onze ouders, onze broers en zussen, schoonzussen en zwagers, neefjes en nichtjes ook gezond. 

- Hebben we allebei werk wat we leuk vinden.

- Zijn we financieel gezond.

- Konden we 2 keer op vakantie.

- Hadden we leuke dagjes uit.

- Hadden we veel familie bezoekjes.

- Hadden we leuke dagen en avonden met vrienden. 

 

Hoe was jouw jaar? Wat waren de minder leuke dingen en de leuke dingen? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0