· 

Wel of geen fopspeen?

Fopspenen, fop, speen of hoe jij het ook maar wilt noemen. 

Het woord zegt het eigenlijk al het is een nep 'speen' waarbij met speen eigenlijk de tepel van de borst van een vrouw wordt genoemd. 

Hiermee fop je de baby in de behoefte om 'gezoogd' te worden. Klinkt lekker plastisch zo nu ik het opschrijf, maar eigenlijk is dit natuurlijk wel de realiteit. 

Als mens vallen wij namelijk onder de zoogdieren en is het lichaam van de vrouw gemaakt om te zogen of wel borstvoeding te kunnen geven (uitzonderingen op daargelaten natuurlijk). 

In deze blog bespreek ik de voor- en tegens van het gebruik van fopspenen en waarom ik er wel aan ben begonnen (twee keer), maar ook hoe Joris er weer van af kwam! 

 

Borstvoeding en fopspenen

In de borstvoedingswereld, wordt veelal afgeraden om vroeg te beginnen met een fopspeen. Dit is vooral omdat de eerste zuigbehoeften van je kindje er ook voor zorgen om je melkproductie op gang te brengen. Je wilt immers borstvoeding geven, maar daar heb je je kindje ook voor nodig. Ook vraagt de fopspeen een andere zuigtechniek dan het zuigen aan de borst, net als dat het zuigen uit een flesspeen ook om een andere techniek vraagt. Als je baby een fopspeen heeft, kan het hierdoor door het zuigen al genoeg bevrediging hebben, waardoor je als moeder zijnde de honger signalen niet ziet en je baby daardoor minder groeit. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. (bron en meer info vind je hier).

 

Toch ben ik op advies van de verpleegkundigen van de kraamafdeling (niet altijd de best geïnformeerde personen over borstvoeding, overigens) op dag 3 bij Joris al begonnen met een speentje en bij Thijn denk ik ook geloof ik op dag 3. Ik heb bij beiden geen last gemerkt van een verwarring tussen fopspeen en tepel en ook niet dat ze minder kwamen om een voeding of juist afvielen. 

 

Wanneer gebruik ik de fopspeen?

Bij beiden wordt de fopspeen gebruikt om in slaap te komen. Bij Thijn soms nog de borst ook, dat vind ik af en toe niet erg, maar soms komt dit gewoon niet goed uit en krijgt hij een speentje. Bij Thijn merk ik nu dat zodra hij slaapt de speen ook uitvalt en hij soms hem ook gewoon echt niet nodig heeft om in slaap te komen. Ik gebruik hem dan ook het allerliefste niet. 

 

Joris heeft hem ook bewust gehad op de slaaptijden of in de auto (waar hij overigens dan ook in slaap viel) en op momenten dat hij wat ziekjes was of moe, dan mocht hij hem hebben. 

We stelden dan ook echt de regel in; fopspeen hoort in bed of fopspeen blijft boven (toen we iets minder consequent waren vanwege vermoeidheid). 

 

Voordelen en nadelen van een fopspeen

De voordelen zijn:

- Je kindje vervult zijn zuigboefte met de speen in plaats van continu aan je borst te hangen.

- Je kindje wordt getroost door zijn speen.

- Je kindje kan makkelijker in slaap komen door de speen (echter staat dit nauw in verbinding met het troosten). 

 

De nadelen zijn:

- Er kan een speen-tepel verwarring ontstaan.

- Je kan minder snel hongersignalen herkennen bij je baby.

- Je baby geeft minder hongersignalen af als hij een speentje in heeft, waardoor hij minder gaat drinken en minder kan gaan groeien. 

- Er kunnen problemen ontstaan bij de spraakontwikkeling en mondspieren.

- Er kunnen problemen ontstaan bij de stand van de kaak en tanden. 

- Je komt er moeilijk vanaf bij je kindje.

- Je moet ze altijd in huis hebben, op een vaste plek. 

 

Conclusie:

Eigenlijk zijn er wel meer nadelen aan als voordelen, alleen de voordelen (met name het slapen en de rust) wegen voor ons als ouders soms zwaarder mee dan alle nadelen bij elkaar. 

 

Welke speen gebruik ik?

Oké, je had natuurlijk al verwacht dat ik zou zeggen dat ik een speen van het merk MAM gebruik. Aangezien dit een MAM review is en je mij misschien al langer volgt en weet dat ik van MAMbaby een enorm proefpakket heb ontvangen met onder andere ook fopspenen. Maar ik was al MAM fan voordat ik deze mooie kans kon krijgen. 

Ik denk dat ik ergens in het voorjaar van 2015 een reclame van MAM voorbij had zien komen over hun innovatieve spenen en de ontwikkeling hiervan. Ik kocht in Duitsland de eerste MAM spenen voor Joris, hij was toen 3 maanden oud. Eén van de redenen was ook dat MAM levert per 2 stuks én in een sterilisatie doosje. Daarnaast zijn ze ook goedkoper (in Duitsland in ieder geval) dan de andere grotere merken. Én hadden ze fopspenen die licht geven in het donker, wat erg fijn is als je er 's nachts naar moet zoeken. 

 

Omdat ze in Nederland moeilijk verkrijgbaar zijn (bij Kruitvat soms en de grote Prenatal winkels) wilde ik voor Thijn overstappen op een merk wat vrij makkelijk verkrijgbaar is en ik hier op het dorp gewoon kon aanschaffen. Met de komst van het mega pakket van MAMbaby zit ik voorlopig goed en ben ik blij dat ik niet te veel van het andere merk heb gekocht. 

 

De Newborn speen van MAMbaby ziet er wat anders uit dan de newborn spenen van Difrax, die ik als eerst had bij Thijn. De Newborn speen is bij het begin (zie foto) dunner als bij andere spenen, waardoor de mond van je baby goed kan sluiten. Hierdoor zou er minder sprake zijn van vermindering van de mondspier ontwikkeling of spraakontwikkeling en geen problemen met de kaak of tandgroei. 

Thijn had geen moeite met de overstap naar de MAM speen, wat erg fijn is. 

 

Voordelen van een MAMspeen:

- Er is goed onderzoek gedaan naar de beste speenvorm om voor zo weinig mogelijk problemen te zorgen in de spraak  ontwikkeling, ontwikkeling van de mond en kaakspieren en tandgroei door een andere vorm te gebruiken dan de meeste concurrenten.

- Hij komt in een sterilisatie doosje,

- Je koopt ze meestal per 2 voor € 7,00.

- Leuke designs (Joris was gek op zijn jongetje met de fiets en jongetje aan het vissen (oude designs overigens)

- Ze worden ook in latex variant verkocht, wat milieu vriendelijker is als siliconen er wordt ook gezegd dat het natuurlijker aanvoelt voor een baby dan een siliconenspeen. 

- BPA en BPS vrij.

 

Nadelen van een MAMspeen:

- Niet overal goed verkrijgbaar.

- Als je een speenkoord gebruikt, moet je een MAM speenkoord aanschaffen vanwege het feit dat de MAM geen ring heeft (Zoals de Avent en de Difrax) In Duitsland kan je overigens van een B merk ook een speenkoord aanschaffen die iets goedkoper is. 

 

Mijn tips bij gebruik van fopspenen.

- Ik heb er altijd 3/4 in gebruik. 

- Ik gebruik de verlichte spenen voor de nacht. 

- Gebruik ze niet naar gelang de maand van je kindje, maar naar de grote van je kindje. Soms is het beter om de maat toch iets langer te gebruiken, omdat je kindje wat kleiner is als gemiddeld (Wat bij mij zo was), zo'n grote toeter is dan niet echt fijn. 

- Steriliseer ze in het begin elke dag, daarna 1 keer per week.

- Bekijk ze regelmatig of ze nog goed zijn, met name als je kindje tandjes krijgt. 

 

Hoe kom je er vanaf?

Bij het eerste bezoek aan de tandarts van Joris in september 2017. Joris was toen 2 jaar en bijna 3 maanden oud, bleek dat hij al een kleine onderbeet (of overbeet, ik weet het niet meer) kreeg. Dit kon komen door het gebruik van de spenen. Joris gebruikte op dat moment zijn spenen veelvuldig, omdat wij erg laks waren geworden met onze regel, spenen alleen in bed. De tandarts gaf aan dat ik er zo snel mogelijk van af moest.

We waren al een beetje ermee begonnen. In de maand ervoor was er namelijk al een speen in het potje gevallen, en op vakantie verdween er een speen in de bank van de bus. Oeps....toen was het aantal spenen gehalveerd. En aangezien de MAM spenen niet heel makkelijk verkrijgbaar waren, kocht ik gewoon geen nieuwe. 

Thuis van de tandarts ruilde ik de spenen met een super mooie elektrische tandenborstel van cars. Joris was super blij. Ik vertelde er wel bij dat ik de spenen weg ging gooien en Joris nu een grote jongen was en grote broer met een grote tandenborstel en hij de spenen niet meer nodig had. 

Toen kwam zijn middagslaapje, die wilde hij niet doen en werd een drama. Hij sliep dan ook niet. 's Avonds was hij wel verdrietig, maar toch ging het super goed. Bij het ontwaken was hij super trots dat hij zonder speen had geslapen. In de twee dagen daarna heb ik hem er 1 keer over gehoord en hij moest het natuurlijk aan opa en oma's vertellen dat hij geen speen meer had.

Ik heb de twee laatste nog wel een paar weken bewaard, maar onlangs toch weg gegooid. 

Wel jammer want had van MAMbaby speciaal latex spenen ontvangen in zijn leeftijd om te testen, die moeten nu nog 1,5 jaar in de kast blijven liggen :). 

Vriendinnen hadden nog andere tips:

- Speen meegeven aan sinterklaas. 

- Spenen laten verdwijnen/kapot knippen.

- Een andere vriendin vertelde haar zoontje dat ze de spenen had gegeven aan een klein kindje wat zo huilde. (overigens vond ik de reactie van haar 3 jarige geniaal, want: 'Mama, je had dan toch niet al mijn spenen hoeven geven!') 

 

Heb jij je kindje laten wennen aan een fopspeen? Vond jij het makkelijk om een merk te kiezen of was je niet zo merk vast? 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0