Is minimaliseren met sinterklaas en 4 zak cadeautjes gelukt?

De zak
De zak

Eerder schreef ik in mijn blogs al een paar keer over minimaliseren met sinterklaas, kerst en verjaardagen (hier vind je dat artikel). 

De tip was toen om enkel 4 cadeautjes te kopen voor pakjes avond. Nu Sinterklaas nadert even een update.

 

Vergeten

Wat ik was vergeten is dat er eigenlijk ook nog een wel schoentje gezet moet worden. Alhoewel je je kan afvragen of een tweejarige bewust is van deze traditie. Ik wilde eigenlijk elke zaterdag en woensdag een schoentje laten zetten met om en om een cadeautje of snoepgoed. Echter in overleg besloten we om alleen de drie zaterdagen te nemen. En naast een kleinigheidje ook wat te snoepen in zijn schoen te doen. 

Maar met schoencadeautjes had ik eigenlijk geen rekening gehouden. Omdat ik niet nog meer cadeautjes wilde aanschaffen (vanwege het budget), keek ik wat ik in huis had en schoof ik wat met cadeautjes. Hierdoor kon ik 3 x een klein cadeautje in de schoen van Joris en Thijn doen en kregen papa en mama nuttige dingen in de schoen (overigens ook in de zak). 

 

Minimaliseren in inpakmateriaal

Ik versta onder minimaliseren ook hergebruik of minimaliseren in afval. In de aanloop naar sinterklaas las ik bij een andere blogmoeder deze blog. Ik nam mij voor om deze sinterklaas/kerst het inpakpapier wat in huis is te gebruiken en volgend jaar het op een andere manier te doen. Bij het inpakken van de sinterklaas cadeautjes merkte ik al dat ik niet genoeg had. Gelukkig had ik nog wat rood inpakpapier wat met leuke sinterklaas stickers toch een beetje sint-achtig aan doet. 

De laatste schoencadeautjes hadden al wel een herbruikbaar pak papier nodig en ook het grote cadeau voor de jongens paste niet in een inpakpapiertje (dat is zo groot, koste anders een hele rol). Het grote cadeau heb ik in een extra jute zak gestopt en voor de schoencadeautjes kocht ik bij de plaatselijke van alles wat winkel (Dé leukste winkel van Nederland) twee sint tasjes. De jute zakjes had ik nog in huis. 

Ik vind trouwens (zie foto onderaan de blog) de herbruikbare pakjes er leuker uitzien als met het inpakpapier! 

 

Hoeveel geef jij uit aan sinterklaascadeau´s?

Ik wilde per kind maar 4 pakjes geven bij pakjes avond, maar was natuurlijk de schoencadeautjes hierbij vergeten op te tellen. 

Mijn schoonouders geven bij pakjes avond elk kind ook een cadeautje en ik kocht van een kraamcadeau bon ook 3 cadeautjes. Hierdoor hoefde ik zelf niet zo veel te kopen. Toch zijn we gemiddeld per kind €55 kwijt geweest aan de cadeautjes, maar dit komt vooral door het dure gezamenlijke cadeau (een houten keuken). Uit eindelijk krijgen ze naast de houten keuken nu bij pakjes avond 3 cadeautjes en Joris nog iets te snoepen. 

 

Persoonlijk vind ik €55 per kind nog best veel, aangezien we met kerst ook nog €30 per kind konden besteden. Maar goed ik vind wel dat we bewuste keuzes hebben gemaakt voor de cadeautjes. Ik zal een foto bij de rest plaatsen als we alles hebben uitgepakt. Dan kan je zien wat ze op alle Sint & Piet momenten hebben gekregen! Toegevoegde notitie/tips.

- Zet grote cadeaus in elkaar ipv in de verpakking te laten.

- Zorg zelf voor het avondeten ipv afhalen.

- Cadeautjes open maken is net zo leuk als het cadeau zelf, vier cadeautjes per persoon is dus echt wel genoeg, drie is ook prima. 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Eline (zaterdag, 02 december 2017 21:58)

  Wij hebben 6 kado's per kind afgesproken met pakjesavond en ik had net als jij, geen rekening gehouden met schoenkado's. Dit jaar wat uit de bocht gegaan qua kosten... Komt denk ik ook omdat ik al vroeg was met kopen en niet voor ogen had wat voor vermogen we uiteindelijk zouden uitgeven. Voor Maurits 150euro in totaal en voor Tobias 100 euro. Te gek voor woorden als het hier zo neer schrijf.... we hebben dan ook 2 grote kado's achterwege gehouden voor een ander moment. Misschien met kerst of ergens volgend jaar.

  Kadopapier hergebruiken was niet echt een optie, het papier van de action overleefde het maar net om 1 keer uitgepakt te worden en niet vooraf al in te scheuren.

 • #2

  Joa (dinsdag, 19 december 2017 16:42)

  Wij doen twee cadeautjes per persoon (we doen het met alle neefjes en nichtjes tegelijk): 1 praktisch cadeau, 1 speelgoed cadeau. Prijs: gemiddeld 34 euro.