Budget beheer

Eerder schreef ik al eens dat we nu bewuster boodschappen doen. Dit heeft te maken met dat we ons (plastic) afval willen verminderen, maar ook dat in november en december ik minder salaris krijg uitbetaald omdat ik ouderschapsverlof heb opgenomen. We moeten daardoor deze maanden iets beter op onze uitgaven letten. Maar hoe doen we dat nu precies.

 

Budget beheer. 

In oktober hadden we onze voorraadkast en vriezer al leeg gegeten. Die maand waren we dus iets goedkoper uit met de boodschappen. Hierdoor kreeg ik ook meer overzicht in welke etenswaren we in huis hadden. Het werd voor mij makkelijker om een weekmenu te maken. Die we dan meestal ook echt hanteren. 

Ik merk door bewust enkel te halen wat nodig is, we echt goedkoper uit zijn. Soms blijft er nog wel iets liggen in de koelkast of zijn we toch uit eten gegaan, maar neem ik dat wat we over hebben weer mee in het menu voor de week erna. We zijn inclusief luiers voor Joris en persoonlijke verzorgingsartikelen gemiddeld €85 kwijt per week. In de afgelopen maand. Wellicht kunnen we dat nog iets naar beneden brengen. Als Joris zindelijk is scheelt dat ons per week €7. Ik probeer hem nog wel eens een dag in de wasbare luiers te krijgen wat soms goed werkt. Dat scheelt dus een euro per dag.

Als ik het vergelijk met het NIBUD (hier) waar je een overzicht vindt wat je per persoon aan etenswaren per dag kwijt bent. Doen wij het best goed vind ik zelf! 

 

Om een overzicht te hebben op onze uitgaven, heb ik het boodschappengeld contant in huis. Daarnaast heb ik een super handige app gedownload die helpt het overzichtelijk te maken. De app budgetbeheerder. Echt een aanrader! Je ziet precies wat je hebt uitgegeven in welke categorie en wat je overhoud. Ik gebruik de app alleen voor de contante uitgaven.

 

Mijn budget tips voor je wekelijkse boodschappen:

- Maak een weekmenu voor je (avond)eten.

- Kijk wat écht in de aanbieding is bij je supermarkt of groentenboer. Pas hier je weekmenu op aan.

- Koop wat je op eet.

- Koop alleen wat je echt nodig hebt.

- Gebruik wat je niet hebt opgegeten voor een ander gerecht, voor je lunch of vries het in. 

- Meer inzicht in je uitgaven, houd ouderwets een kasboek bij of modern met een app. 

- Sap en Frisdranken zijn uitzondering op de regel. Drink vooral limonade (liefst homemade, nog goedkoper en suiker en meuk vrij), (verse) thee en water. 

- Maak je eigen koekjes. 

 

Hoe doen we dat met de decembercadeau's en etentjes?

Ik had al een en ander in huis, gratis gespaard. Bijvoorbeeld bij de Jumbo krijg je elk jaar bij bepaalde artikelen een voorleesboek. Dit had ik vorig jaar gedaan en dit jaar dus als schoencadeautje ingepakt. 

Tevens heb ik wat bonnen die ik kreeg voor Thijn zijn geboorte ingewisseld voor leuke onderdelen voor de houtentrein en autobaan en deze gaan in de zak van de Sint. Opa en oma geven ook een cadeautje in de zak, dus daarmee is de zak al aardig gevuld. 

Verder heb ik na jaren lang sparen de spaarboekjes van onze plaatselijke tankstation ingeleverd voor bol.com cadeaubonnen, wij krijgen mooie nieuwe koekenpannen in de zak! 

 

Voor kerst doen we eigenlijk al een jaar of 3 het volgende; (leuke tip ook!)

Alles wat we privé verkopen via marktplaats of de plaatselijke verkoophoek gaat in een speciale spaarpot. Dit bedrag wordt gedeeld door het aantal personen, hiervan worden de cadeautjes voor onder de boom gekocht. Dit jaar was dat maar liefst €120, dus krijgt iedereen iets van €30 voor onder de boom. Leuk toch? 

 

Sinterklaas wordt hier met schoonouders gevierd en ook eerste kerstdag vieren we bij ons met schoonouders en zwagers. Daar bezuinigen we eigenlijk niet op, maar het is ook niet zo dat het met zeer luxe artikelen gevierd wordt. Het bij elkaar zijn en het gezellig hebben op zo'n dag is veel belangrijker!

Tweede kerstdag vieren we met mijn kant van de familie en zal waarschijnlijk ouderwets (of nieuwerwets) met kleine pannetjes of met de kleine pizzaoven zijn. Ook erg leuk! 

 

Zit jij met je gezin ook een beetje in de buurt van de gemiddelde uitgave per persoon volgens het NIBUD? Geef je meer of minder uit? Kan jij nog ergens op bezuinigen of heb je nog tips? 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0