Wasbare luiers, hoe zit dat nu en Give-Away!

Hèhè, ik ben weer in mijn element. Een kind weer volledig in de wasbare luiers! Eerder (zie hier) schreef ik al over wasbare optrekbroekjes en rekende ik het een beetje voor je uit. 

Nu Thijn goed in de pocketluiers past en ik ze dus nu overal mee naar toe neem (ik heb vorige week de laatste wegwerp maat 2 gebruikt) krijg ik de vraag, is dat nu echt goedkoper wasbare luiers? Lijkt me ook zo vies? Hoe doe je dat dan met poep enzo? Waar laat je je vieze luiers? Kost het nu meer tijd? etcetera..... 

Vandaag geef ik je antwoord op deze vragen en.....

heb ik in samenwerking met mijn favoriete shop adresje www.nappys.nl ook een superleuke give-away! 

 

Het begin van wasbare luiers, woorden die je moet kennen. 

Je zult nu al een woord hebben gezien wat je niets zegt. Ik zal een paar woorden wat uitleggen.

Pocketluier; dit is een luier die een opening heeft aan de achterkant en je kan vullen met verschillende boosters ter absorptie. Als je deze hebt 'gevuld' lijkt deze het meest op een normale luier. 

Booster; dit is het materiaal wat vocht absorbeert. Je hebt verschillende soorten boosters, die verschillend in snelheid en hoeveelheid opnemen.

Tweedelig; een tweedelig systeem bestaat uit een luier die niet water afstotend is en een overbroekje.

Overbroekje; dit is een luier die alleen bestaat uit een waterafstotende stof (en knoopjes of klittenband). Een overbroekje kan je meerdere keren gebruiken voordat je hem wast)

SIO; Snap In One, dit zijn luiers waarvan je de boosters in het overbroekje moet klikken.

Stash; net als in de draagdoekenwereld noem je de hoeveelheid luiers ook een 'stash' (engels voor verzameling)

Inlegvellen; velletjes die je in je luier legt waar de ontlasting op blijft liggen (uitgezonderd bij borstvoeding en diaree)

Je hebt nog meer termen, zoals Prefolds, strikluiers etcetera. Maar daar ben ik niet geheel in thuis. In het assortiment van nappys.nl staat bij elke luier een duidelijke uitleg wat het is. 

Wetbag; dit is een zak waarin je je natte luiers kan vervoeren. Hij is meestal gemaakt van pul, dus ademend. 

 

Wat heb je nodig en wat kost het nu in vergelijking met wegwerp?

Ik ben hierbij uitgegaan van mijn eigen wensen en situatie. 

Zo wil ik bijvoorbeeld niet elke dag een luier was aanzetten en doe ik dit 2x per week. Ik heb voor het gebruikersgemak voor Yoeri en schoonouders pockets genomen, terwijl ik liever een iets duurder systeem (petit lulu) gebruik. 

En is het beter om van de nacht luiers een one size te hebben dan voor elke maat nieuwe te moeten kopen. 

 

Mijn stash is:

35 pockets 

5 nachtluiers (one size)

8 nachtluiers (3x maat 1 & 5x maat 2)

75 inleggers

3 petitlulu sio inleggers

4 overbroekje petit lulu

3 grovia optrekbroekjes

1 totsbots optrekbroekje

1 bamboelik optrekbroekje

2 wetbags 

Over 2 jaar 5 pakken inlegvellen

 

Ik heb in de afgelopen jaar 5pakken inlegvellen à €5,50 aangeschaft.

 

Mijn totale stashwaarde aan inkoop is € 867,50 Hiervan heb ik op dit moment de maat 1&2 luiers van little lamb te koop, omdat ik die over heb. Ze zijn echt super in gebruik. 

Ook heb ik 7pockets te koop die echt meer meisjes zijn en doordat ik liever de petit lulu gebruik blijven deze nu ook liggen. (Stuur even een mailtje als je ze wil overkopen of voor info) 

 

Oké €867,50 dat klinkt als een hele boel geld. Dat is het ook echt. Maar tot Joris 1jaar was gebruikte ik op de eerste twee maanden na geen wegwerp. Maat 3 wegwerp luiers zijn hier nooit in huis geweest.van maat 2 denk ik 1 pak, want die vond ik nog bij het uitpakken van de baby spullen. In het tweede jaar van Joris gebruikten we wel vaker wegwerp bij uitjes en omdat ik in mijn zwangerschap nu eenmaal geen zin en energie had voor de luier was. 

Ik heb een berekening voor je gemaakt met de kosten in vergelijking met de wegwerpluiers die wij anders kopen als we geen wasbare gebruiken (bumblies).

 

Uitgaven aan wasbare luiers in 2 jaar = € 867,50

2x was per week (104 weken = 208 wasjes) € 0, 87 per hoofdwas ongeveer €0,30 voor een voorwas = €238,68 inclusief afschrijving van de wasmachine (bron: www.nibud.nl)

 

Totaal € 1122,68 / 2 = €561,34 per jaar 

Tegen over wegwerp luiers a gemiddelde van 0,20 per stuk en 8 per dag €569,60 per jaar.

 

Wegwerpbillendoekjes ik koop bij action voor 0,90 cent 1 per week is €46,80 per jaar. Ik gebruik soms ook wegwerp billendoekjes bij wasbare en die doe ik dan in luierzakjes. Ik heb deze kosten dus niet meegerekend. 

 

Ik ben dus als ik echt fulltime wasbaar luier per jaar €7 goedkoper uit, in mijn geval.  

Niet echt iets om te promoten zou je zeggen. Alleen is mijn stash best aan de forse kant. Want als ik overnieuw zou kunnen beginnen zou ik bijvoorbeeld nu 30 sio's en 6 overbroekjes van petit lulu kopen. Dan zou ik helemaal direct klaar zijn en was ik ongeveer €200 minder aan inkoop prijs kwijt. Het is dus wel van belang het goed van te voren uit te zoeken, welke luiers je neemt en hoeveel.

Overigens ben ik nu met kindje twee geen kosten meer kwijt aan het kopen van luiers en heb ik mij voorgenomen om alleen nieuwe luiers te kopen voor deze sinterklaas krijgt hij er eentje, voor kerst krijgt hij er eentje en als ik wat verkoop kan ik daar nieuwe van kopen. Ik ben dus nu pas goedkoper uit in het gebruik van de wasbare luiers. Ik heb namelijk nu geen kosten meer voor de aanschaf, en voor wegwerp. Enkel de was osten en eventuele aanschaf van inlegvellen.

 

Als ik klaar ben met mijn wasbare luiers kan ik ze ook weer verkopen. Er is vraag naar tweedehands luiers. Hierbij houd ik rekening mee dat na twee jaar gebruik ik ongeveer 50% van de aanschaf waarde ervoor krijg en bij vier jaar gebruik 25%. 

En....mocht zich nog een derde wonder voltrekken dan zou ik nog goedkoper uit zijn!

 

Hebben wij het gedaan om goedkoper uit te zijn, ja. Alleen is dit dus pas op lange termijn zichtbaar en heeft het gebruik van wegwerp tussendoor er wel invloed op. Ook welke wegwerpluiers je koopt en of je op aanbiedingen afgaat is hierin belangrijk.

Hebben we het gedaan voor het milieu? Ja, want je gooit anders aan wegwerpluiers gewoon minimaal een kilo restafval per dag weg! En hoe dan ook...het blijft plastic.

Van de week kwam ik dit artikel tegen van de consumenten bond die ook een vergelijking maakte, waaruit ook blijkt dat je op lange termijn goedkoper uit bent met wasbaar dan met wegwerp. 

 

De poep, hoe doe je dat?

Oké, dat is inderdaad vies. Alhoewel ik eigenlijk de poep van mijn eigen kinderen niet zo vies vind, moet ik eerlijk zeggen. 

Bij borstvoeding is de poep nog erg dun. Ik spoel soms de luiers nog even voor in de wasmachine, maar soms gooi ik ook gewoon alles bij elkaar. Ik doe eerst een spoelprogramma en daarna een hoofdwas op 60 graden met extra water. Ik heb nooit ergens last van. 

Als je kindje vast voedsel gaat eten zul je zien dat de poep wat steviger wordt. Je gebruikt dan een inlegvel in je luier. Je kan kiezen voor een inlegvel of een fleece vel. Bij fleece kan je het er vaak zo afkloppen. Bij een inlegvel blijft de poep erop zitten en kan je dit zo weggooien. Ik doe dit vaak in een luierzakje en verzamel dit dan van een paar dagen voordat ik het bij het restafval weggooi. Niets vies aan wat mij betreft dus! 

Later worden het wat meer drolletjes en dan doe ik er ook geen inlegvellen meer bij, omdat ik het er dan zo uit kan kiepen. Een inlegvel is namelijk toch ook een klein beetje afval, alhoewel ze vaak voor 80% afbreekbaar zijn.

 

Onderweg, hoe doe je dat?

Nou gewoon, je neemt je luiers mee net als je wegwerp. Het is alleen een dikker pakket. Ik heb dus ook een vrij grote luiertas. Ik heb twee wetbags. Dit zijn lucht en waterdichte zakken met een rits waar je 4a5 luiers in kan bewaren. Hierdoor ruik je de luiers niet van buiten. Thuis doe ik de luiers dan in de luieremmer of laat ik ze in de zak zitten tot ik ze ga wassen. 

 

Billendoekjes

Ik heb zelf wasbare billendoekjes gemaakt. Die ik twee keer per week mee was met de luiers. Ik maak ze voor gebruik nat met water en een beetje babyolie. Je kan ook billendoekjes aanschaffen, als je niet zo handig bent met de naaimachine.

Voordeel van wasbare billendoekjes is dat je ze direct in je luier kan laten zitten, zo je ook met wegwerpluiers en wegwerpbillendoekjes doet. Het gaat gewoon mee in de was! 

 

Kost wasbaar luieren nu meer tijd?

Ik denk wel dat het iets meer tijd kost. Je moet het namelijk wassen (twee keer per week), ophangen en in mijn geval van luiers ook weer klaar leggen en opvouwen. Ik denk dat ik in totaal, was, ophangen en vouwen 1,5 uur per week kwijt ben (45 minuten per keer). 

Maar...als ik vriendinnen zie die wegwerp gebruiken, (en ik zelf natuurlijk ook af en toe), af gaan op diverse aanbiedingen, dit allemaal uit zoeken waar je ze het goedkoopst kan halen en zich vervolgens rot sjouwen met 4 á 5 pakken met luiers en....dan ook nog met zo'n rot zware vuilniszak naar de restafval kliko moeten lopen (zeker twee keer per week). Denk ik dat het aan tijd niet zo veel scheelt, maar dat wasbaar luieren vooral een hoop frustratie scheelt. 

Want het overkomt je vast wel met wegwerp dat je er te weinig hebt en dan op zondag of 's avonds nog naar een winkel of pompstation moet gaan om een pak te kopen. Daar heb je met wasbare geen last van, je hebt namelijk altijd wel eentje klaar liggen. 

 

Tips: 

Tip 1; meld je aan bij de facebookgroep Wasbare Luiers.

Tip 2; zoek diverse verkooppunten en lees hun informatie goed door. 

Tip 3; soms is het beter om eerst een pakket te huren met verschillende luiers, niet elk kindje heeft dezelfde pasvorm. 

Tip 4; vraag een vriendin of je een paar luiers mag lenen om het uit te proberen.

Tip 5; via marktplaats en de facebookgroep Luiermarkt kan je goed tweedehands luiers kopen. Let hierbij wel op dat er via marktplaats ook luiers worden aangeboden die via Ali-express komen, die niet altijd even goed aansluiten en opnemen. 

 

Give-away! 

Ik ben echt enorm fan van het merk Petit-Lulu, met name de SIO (Snap In One). De reden hiervoor is is dat het makkelijk van te voren klaar te maken is, hij door de bamboeboosters goed en veel vocht kan opnemen en je door de verschillende inleggers (klein en lange) de absorptie kan aanpassen naar dag en nacht waardoor het een veelzijdige luier is. Daarnaast zijn de printjes heel erg leuk. De Petit Lulu overbroekjes hebben in tegenstelling tot veel andere merken een zacht fleece randje bij de beentjes. Bij andere merken kan je soms wat striemen krijgen. Daar heb je bij de Petit-Lulu geen last van. 

 

De voorgevormde luier van Petit Lulu en het nieuwe overbroekje (met de beentjes) heb ik nog niet kunnen uitproberen. Bij de voorgevormde luier, doe je eerst de luier om de billen van je kindje en daarna kan je kiezen voor een overbroekje of een optrekbroekje. Het voordeel van de one size is dat deze nog iets meer opneemt. 

 

Omdat ik enorm fan ben van Petit Lulu en het verkooppunt in Nederland, www.nappys.nl heb ik de eigenaresse gevraagd of ik samen met haar iets kon weg geven. En dat mocht! 

 

Wat moet je doen:

- Neem een kijkje op https://www.nappys.nl/merken/petit-lulu

- Laat in een reactie onder deze blog weten welk item je zou willen winnen en waarom. 

- Het volgen van Nappys.nl of HomebyAimee via Facebook of instagram is geen must, maar zouden we wel super leuk vinden! 

 

De Give-Away loopt tot 10 december! 

 

-------------------------------------------------------

Chrispijn heeft het een SIO met astronautjes gewonnen

 

10-12-2017

20.01

 

Met de random name picker is

Chrispijn de winnares van een SIO astronaut! 

Gefeliciteerd Chrispijn! 

Je mag je adres via een mailtje even naar mij opsturen, dan geef ik dat door aan Nappy's en dan komt hij zo snel mogelijk je kant op. 

 

Susan, als je interesse hebt in het over nemen van mijn Little Lambs hoor ik dat graag, je mag me ook een mailtje sturen. simoneaimee85@gmail.com 

Reactie schrijven

Commentaren: 15
 • #1

  Hilda (zondag, 26 november 2017 20:07)

  Hoi Simone!
  Ik lees elke blog van je en ik heb je zelfs wel eens om advies gevraagd wat wasbaar luieren betreft maar we hebben toen toch voor wegwerp gekozen. Maar wel hebben we wasbare billendoekjes, wasbare zwemluier en wasbare zoogcompressen.
  Dat met het rijtje van borstvoeding, dragen en samen slapen.. eigenlijk moeten daar ook wasbare luiers aan toegevoegd worden :p

  Als ik wat zou winnen volg ik jou advies en dan wil ik wel zo'n complete SIO van Petit Lulu. Dus zo'n broekje met inlegger. En dan vind ik die paddenstoel het mooiste!

 • #2

  Deborah (dinsdag, 28 november 2017 11:35)

  Per toeval ben ik bij jouw blog beland. Wat leuk om te lezen hoe jij het wasbare luieren ervaart en hoe je de kosten/winst hebt berekend. Zelf ben ik ook een SIO-fan, maar van sommige overbroekjes krijgt onze dochter inderdaad wat striemen. Om te kijken of ze met petit lulu geen striemen krijgt zou ik graag de sio compleet toekans winnen.

 • #3

  Marleen van Eijndhoven (dinsdag, 28 november 2017)

  Hoi Simone, leuk om jou ervaringen te lezen. We gebruiken af en toe bij onze dochter wasbaar. De bamboozles vindt ze niet lekker zitten, ik denk te dik. De Milovia vind ik erg fijn maar ook wel snel verzadigd. Graag zou ik de SIO van petit lulu dan ook winnen om deze eens te proberen! Hopelijk dan weer verder wasbaar luieren.

 • #4

  Annelie (dinsdag, 28 november 2017 20:00)

  Wat een leuke en eerlijke blog en leuke actie! Ik twijfel nog steeds of het zin heeft om over te stappen op wasbaar. Ik heb een paar luiers geprobeerd, maar tot nu toe nog geen succes, ze lekken te snel bij mijn oudste. Mijn jongste is nog maar 3 maanden, dus misschien is het nog wel de moeite waard! Ik ben erg benieuwd naar de SIO Compleet, bijvoorbeeld Olifantjes Blauw.

 • #5

  Ute van Leeuwen (dinsdag, 28 november 2017 20:18)

  Hoihoi! Wat een ontzettend leuke blog! Ik ga je volgen :-)
  Wij doen mee aan een wasbare luier project van onze gemeente. We hebben twee delig systeem en AIO’s.
  Ik ben erg benieuwd naar het SIO systeem van Petit Lulu en daarom zouden we graag zo’n luier winnen (met vliegtuigen of aapjes print �)
  Liefs!

 • #6

  Iris smit (woensdag, 29 november 2017 20:09)

  Hoi! Ik zou graag eens een overbroekje willen proberen van petit lulu. We houden zelf erg van dierenprintjes. We zouden dus heel erg blij zijn met de print olifanten met drukknoopjes. We hopen dat we winnen zodat we eens kunnen testen of het fijne overbroekjes zijn voor ons.

 • #7

  Mirjam Hart (zondag, 03 december 2017 12:22)

  Hoera voor wasbare luiers. Ik gebruik ze nu ook voor onze derde (beter laat dan nooit) en ik vind wasbaar fantastisch! Als ik zie hoeveel afval het scheelt in onze grijze bak..! Wij gebruiken ook wasbare billendoekjes. Ideaal, want je gooit ze zo bij de wasbare luier in het wasnetje. Het is inderdaad even een aanschaf, maar je zou ze ook tweedehands kunnen aanschaffen of als kraamcadeau kunnen vragen aan de visite. Dat scheelt ook al een hoop!

 • #8

  Suzan (zondag, 03 december 2017 18:44)

  Ik vind de optrek overbroekjes het leukste :-).

  Ik heb trouwens misschien wel interresse in ll maat 2

 • #9

  Suzan (zondag, 03 december 2017 18:50)

  Ow en ik vind die het leukste omdat ik denk dat die nog fijner zullen zitten dan de normale overbroekjes. Ik hoop dat zoon daardoor droog de nacht door gaat komen en we geen ww meer nodig hebben.

 • #10

  Chrispijn (vrijdag, 08 december 2017 17:18)

  Hoi Simone,

  We hebben het er wel al eens vaker over gehad, wasbare luiers. Ik vind het zo'n stap om uit te proberen maar als ik er 1 kan winnen, helpt dat al een beetje. Misschien wordt ik wel overtuigd! De printjes zijn zo leuk! Graag zou ik een SIO compleet winnen, astronaut. Ik lees je verhalen altijd met veel plezier. Ga zo door!

 • #11

  Ronette (zaterdag, 09 december 2017 09:03)

  Hoihoi!
  Ik las je comment op Facebook dus ben meteen even komen kijken!
  Ik zou supergraag de SIO van petit lulu willen proberen! Dus lijkt me tof om die te winnen

 • #12

  Joa (zaterdag, 09 december 2017 09:43)

  Ik ben aan het overstappen op wasbaar. Nu nog even uitvinden wat ik de fijnste luiers vind... Petit Lulu heb ik nog niet geprobeerd, dus ik waag graag een kansje!
  SIO bevalt me tot nu toe het beste, dus ik zou graag een SIO compleet willen winnen met de bloementuin print! Jammer om daar nog kleertjes overheen te doen, maar in de zomer kan ze gewoon lekker in haar luier in de tuin ;)

 • #13

  Susanne W (zaterdag, 09 december 2017 09:43)

  Wat een mooi overzicht van je ervaring met wasbare luiers. Wij gaan binnenkort beginnen met ons 2e wasbare luier avontuur (kindje nr 3) en ben heel erg benieuwd naar petit lulu. Ik ben vooral dol op de aapjes print SIO voor mijn kleine ‘aapje’.

 • #14

  Joa (zaterdag, 09 december 2017 09:44)

  PS bedankt voor je uitleg van de wasbare-luier-terminologie.... Ik bleef maar zoeken, nu alles handig bij elkaar! ik ga je zeker blijven volgen.

 • #15

  Sofie (zaterdag, 09 december 2017 16:32)

  Hoi, ik las op de facebookgroep wasbaar luieren dat je een blog had met een give away :-) vind ik supertof want ik blog ook, ik ga hier nog wat rondkijken! Ik ben jullie beide instagrams alvast gaan volgen! Ik ben zwanger van mijn eerste kindje en we willen heel graag wasbaar. Alleen is het zo’n doolhof met al die systemen. We neigen voorlopig naar voorgevormd maar toch ook benieuwd naar sio. Ik zou je advies dus volgen en heel graag een Petit Lulu snap in one compleet proberen, de bosdieren vind ik geweldig! En nu duimen maar ;-)