· 

Leren drinken, van baby naar peuter

De trainingsbekers en de sportscub
De trainingsbekers en de sportscub

Elke ouder komt op het punt dat je van de fles moet overstappen naar een bekertje. Maar hoe doe je dat en welke beker (of wel merk) kies je dan precies? 

 

Rapley-methode, gewoon uit een bekertje

Joris gaven we vanaf 6 maanden eten volgens de Rapley methode. Binnen deze methode kan je vanaf een maand of 8 je baby leren drinken uit een normale beker. 

Je kan hiermee beginnen door je kindje een klein beetje drinken in het bekertje te doen en bijvoorbeeld dit te oefenen in bad of onder de douche. Als je kindje het bekertje zelf kan vasthouden zal dit steeds beter gaan. Hier werd regelmatig gedweild en soms wel 3keer op een dag een schoon tshirt en romper aangetrokken. Joris kon met 11 maanden al uit een bekertje drinken en toen hij een jaar was uit een rietje. Wat erg handig is als je bijvoorbeeld zijn beker of fles bent vergeten en je onderweg of op visite wat wilt gaan drinken. 

 

Bekertje met handvaten, tuitbeker, rietjes beker, oefenbeker

Vanaf het moment dat Joris zelf de fles deed vasthouden zijn we over gestapt op de tuitbeker. We kochten op vakantie in Duitsland de trainer beker van het merk MAM, maar ook een oefenbeker zonder handvaten van een ander merk (NUK, alleen online verkrijgbaar voor zover ik weet). De beker met handvaten van MAM is echt heel fijn bij gebruik als ze net overstappen van fles naar oefenbeker, dit omdat hij een zachte speen nog heeft, maar wel de handvaten. Ook heeft de trainer beker twee soorten spenen. Eentje vergelijkbaar met de gewone fles speen, de andere lijkt meer op de tuitbeker versie. Kleintjes kunnen bijvoorbeeld nog flink gaan kauwen en dat is bij deze speen niet heel erg. Ook is dit makkelijker voor onderweg, omdat ze er zelf al uit kunnen drinken. 

We gebruikten deze dan ook tot dat Joris goed uit de oefenbeker kon drinken, het duurde even voordat Joris dit door had, maar eigenlijk heeft hij daar met plezier veel uit gedronken tot een maand of twee geleden. Hij is anti-lek, maar door het heerlijke peuter gedrag niet meer. Joris had namelijk door dat je van alles door de dop kon stoppen, waardoor het vacuümgaatje groter werd en als de beker dan viel (of weggegooid wordt) dan komt er toch best een plas limonade uit. Niet heel ideaal dus. 

Thuis drinkt Joris gewoon uit een bekertje. Eigenlijk hebben we dit vanaf begin af aan wel gedaan afgewisseld met de oefenbeker. De oefenbeker is ook ideaal om drinken mee te nemen onderweg. Maar door de lekkage zochten we naar iets anders.

Heel blij waren we dan ook toen we de sportscub vonden in het testpakket van MAM baby. 

 

De sportscub, review, 

Ik was op zoek naar een nieuwe beker, geschikt voor een peuter die anti-lek is, maar waar ook veel in kan en makkelijk handteerbaar en natuurlijk mee kan in de auto. We waren dan ook blij met de sportcub van MAMbaby die we mogen testen (en houden). In de catalogus en op de verpakking staat dat deze beker al geschikt is voor kids vanaf 12 maanden. Maar als je hem helemaal vult (er past wel 300cc drinken in) is het best een zware beker. Ik vind hem voor Joris precies goed met zijn twee jaar, want ook voor een kindje van 18 maanden zou ik hem ook nog best zwaar vinden. 

Joris kon er direct goed uit drinken. Als je kindje van tuitbeker naar deze sportcub gaat kan het wel zijn dat ze in het begin wat moeite hebben, omdat het een andere zuigtechniek vraagt. Maar Joris is wel gewend om op verschillende manieren te drinken en is er dus heel erg handig in. 

Met de beker is al heel wat gegooid (zie foto's) en doordat het anti-lek systeem aan de binnen kant zit, nog steeds anti lek dus. Het anti lek systeem (rubbertje) kan je er ook uithalen, hierdoor komt het drinken er makkelijker uit, dus mocht je kindje er wat moeite mee hebben kan je dit ook nog eerst zonder anti lek proberen. 

Er zit een dop bij de fles, maar die ligt bij ons eigenlijk in de la, en gebruiken we alleen als we de fles moeten vervoeren in de auto of in de tas. De dop zit er stevig op en Joris kan hem er dan niet zelf afhalen. 

Joris vind de afbeelding op de fles erg leuk. Hij lijkt op de afbeelding van zijn laatste fopspenen. Daar stond ook het zelfde jongetje op de fiets op of een jongetje aan het vissen. Joris drinkt er ook makkelijker uit dan uit een bekertje, hierdoor krijgt hij iets meer vocht binnen dan wanneer we hem over de dag alleen de beker zouden aanbieden. Waarschijnlijk komt dit ook omdat hij half liggend tv kijkend nu kan drinken en bij een bekertje echt op moet staan. 

 

Voordelen van de sportscub:

- Anti-leksysteem is niet bereikbaar voor de kleine dreumes/peutervingertjes

- Makkelijk schoon te maken.

- Er past 300 ml vocht in.

- Mooie lijn in de fles, waardoor ze de fles beter vast kunnen houden.

- Mooie kleur (blauw, roze en geel)

- Leuke afbeelding erop.

- De prijs, hij kost €8

 

Nadelen van de sportscub:

- Voor de leeftijd waarop het wordt geadviseerd, ongeschikt. Hij is met 300ml vocht echt zwaar.

- Net als bij andere flessen gaat het plastic wat kapot als je het laat vallen of er op kauwt, het kan dus ook in het mondje van je kind komen (maar dat is ook bij een tuitbeker van hard plastic of andere bekers het geval). 

- Je moet echt het tuitje ook goed schoonmaken. Wij wassen af met de hand, dus daar goed opletten. Wellicht is dit met een vaatwasmachine anders. 

 

Conclusie:

Wij zijn blij met de sportscub. En denken nog dat we deze heel erg lang gebruiken, omdat er veel in kan en hij antilek is. Joris wilde hem pas meenemen naar mijn schoonouders en mijn schoonmoeder was erg teleurgesteld dat de fles ook weer mee naar huis ging, omdat ze hem super makkelijk vond en Joris er flink uit drinkt. 

 

Waar drinkt jouw kindje uit? Geef je nog borstvoeding, of drinkt je kindje nog uit een fles? En heb je al onderzocht welke vervolg beker beter is of begin je net als ik met een zachte tuitbeker en een gewone beker? 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Rianne (zaterdag, 18 november 2017 09:53)

    Wij zijn heel blij met jullie voorbeeld van de NUK beker, krijg ook een hoop leuke reacties op die beker!