Poep, pies en piemel de 3 P's!

De peuter...die perse de hele dag in een pietenpakje wilde lopen
De peuter...die perse de hele dag in een pietenpakje wilde lopen

O, eigenlijk had de titel de 4 P's moeten heten. Poep, Pies, Piemel en Peuter! Want dit blog gaat over de heerlijke fase waar Joris nu in zit. 

 

De anale fase

Jaja, voor de niet psychologen onder ons of anderen die geen studie hebben gedaan waarin de ontwikkeling van de mens voor komt even een kleine cursus.

De Anale fase, is de fase tussen 15 maanden en 3 jaar. Professor Freud (wie kent hem niet) heeft de naam bij deze prachtige fase bedacht, waarin kinderen hun eigen lichaam leren kennen. En daar horen natuurlijk ook de Poep, Pies en Piemel bij (of Vagina bij de meisjes dan hé) . 

Deze fase heeft overigens ook alles te maken met de zindelijkheidstraining en hoe je als ouders op je kind reageert. Een best belangrijke fase dus in het leven van het kind. 

Vrij vertaald; de fase gaat over het ontwikkelen van de eigen ik, zien dat iemand anders, anders is, maar ook over het onder controle hebben van dingen (de poep en de pies, kort gezegd), en het begrip dat je op sommige dingen helemaal geen invloed kan hebben. 

 

Oké denk je misschien. En waar herken ik deze fase dan aan? 

Nou je mag best een dagje met mij mee lopen hoor ;). Als je er van een afstandje naar kijkt is het vast hilarisch. Maar als ouder (dus niet als afgestudeerde SPH'er) kan ik er niet altijd om lachen. Joris is dwars, het is Joris doet dus Joris mag het ook. Mag het niet, dan doe ik het toch? Krijg ik straf, Joris gaat niet in de hoek staan. Joris voor en Joris na. Joris kan alles zelf en Joris heeft geen hulp nodig. Joris klimt gewoon op de stoel om er bij te komen en als de stoel niet in de buurt staat, gaat Joris hem ZELF wel even halen. 

Gek wordt ik er van..... en een nadeel helaas heb ik er nog eentje die mijn aandacht vraagt en soms kan je de aandacht niet altijd even goed verdelen. Joris heeft nu inmiddels ook wel een paar blauwe plekken extra, die eigenlijk niet hadden gehoeven (zoals, dus een beetje vallen van de trap, een sneetje in zijn vinger omdat hij met het mes wou snijden etc.). 

 

De Poep, Pies en Piemel

Oké de Poep, die is echt mega interessant. Al maanden gaat Joris op het potje en is hij extra trots als er een poepje is. Maar nu... hij moet het ook nu echt even laten zien. Als hij de poep heeft gedaan en jij was niet in de buurt, komt hij je wel halen. Zit de poep in zijn luier, vraagt hij of hij het mag zien. Met als gevolg dat hij dus daarna zegt: "Getsiederrie, vies!" (Ja, duh dat had ik je ook wel kunnen zeggen). Hij wil ook even 'voelen' aan zijn billen voordat er een doekje over zijn billen zit. (dus dan zegt mama of papa: "Getsiederrie dat is vies!") of zelf zijn billen schoonmaken. Even 'snel' een luier verschonen is er niet meer bij dus. 

Pies is hier overigens nog niet interessant, hij doet ze natuurlijk wel en ook op het potje. En als hij in bad of onder de douche moet plassen kijkt hij er na, maar verder horen we hem er niet over. Wel jammer, want hij voelt dus nog ook geen plasdrang en daardoor lijkt de zindelijkheid eeuwig te duren. 

De Piemel, die is wel leuk, hij weet dat hij er eentje heeft, papa heeft er ook eentje en mama....ehm...heeft er ook eentje? Wat soms wel hilarisch is, want waar is die dan? 

En helemaal als je samen met hem gaat douchen, hij is nu bezig met dat hij water kan opvangen in een bakje. Dat doet hij dus vanaf de plekken waar het water van afstroomt, je kan je voorstellen hoe dat er een beetje uit ziet en het is maar goed dat samen douchen niet in het openbaar gebeurd. Ik zal je verdere details dan ook maar besparen. 

 

Alhoewel, één douchemoment wil ik best met je delen.

Joris weet dat uit mama's borsten melk komt voor Thijn. Waarbij het eerder nog wel eens gebeurde dat het er op onverwachte momenten (dus met douchen) er uit liep, is dat nu niet meer het geval. Joris drukt op mijn borsten en zegt 'Hé, waar is de melk?' Ik antwoord dat er geen melk is. Joris zegt: "Oh jammer, batterijen op." 

 

Hoe kom je als ouder deze fase door? 

Nou, pfff ik kan het je niet vertellen, ik hoop zelf dat hij niet lang duurt. Maar wat mij soms helpt is echt even tot 10 tellen en dan de situatie omdraaien en dan iets leuks gaan doen met Joris als dat kan natuurlijk. Hem even voor de tv zetten of als ik het echt even niet zie zitten zet ik hem even op zijn kamer. Naar buiten gaan helpt ook altijd, hem even laten fietsen of met de tractor over het plein laten trappen. 

En wat heel erg fijn is, papa komt altijd weer thuis....

 

Wat heel belangrijk is in deze fase is dat je als ouder wel grenzen blijft aangeven aan je peuter. Zoals ik al eerder schreef wil hij namelijk zijn eigen ik ontdekken en daarin ook kijken wat hij kan doen. Als kind heb je echt wel grenzen nodig en ook al is hij dwars en heb je er geen zin in en zie je dat een time-out plekje absoluut geen effect heeft, toch elke keer weer doen en elke keer herhalen wat de afspraak en de regels zijn. 

 

Ben je er al door? Gefeliciteerd, je hebt het overleefd. Ben je er nog middenin of komt hij nog, succes je kant het! (Ik hoop ik ook;) 

 

 

o ja....had ik al gezegd dat Joris zichzelf ookal groot genoeg vindt om GEEN middagslaapje meer te doen....zucht....

 

 

 

Is deze fase alleen maar strijd en staat bij jou als ouder het huilen nader dan het lachen? Ik hoop het niet.

Hier genieten we ook van de hilarische uitspraken, de woordversprekingen en de dingen die hij opeens al wel kan! Zoals trappen op zijn tracor, hard fietsen met zijn loopfiets. Roepen dat hij op blote sokken loopt etcetera. Want ook de motorische ontwikkeling, de sociale ontwikkeling en de taalontwikkeling gaan in deze fase super snel! 

 

Veel plezier met je peuter! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0