Heb jij ook jodiumtabletten in huis?

Deze week ontvingen wij onze jodiumtabletten. Tenminste, de jodiumtabletten voor de kinderen. Heb jij ze ook gekregen? Ik zocht een paar antwoorden op vragen voor je op!

 

Wanneer krijg je jodiumtabletten?

Je krijgt jodiumtabletten als je in een straal van 100km vanaf een kernreactor woont. Wij wonen zelfs in een straal van 100km vanaf twee kernreactoren (Borselle en Doel). 

 

Wanneer gebruik je de jodiumtabletten?

Je mag ze alleen gebruiken als de overheid het zegt, dus eigenlijk als er een probleem ontstaat in een kernreactor. 

Online is veel informatie te vinden over waarom je de pillen moet gebruiken. Ik lees bijvoorbeeld dat is gebleken dat het radioactief materiaal van invloed is op de werking van de schildklier en dat met name kinderen hier gevoelig voorzijn, vandaar dat zwangere vrouwen en kinderen binnen de straal van 100 km dus nu de jodiumtabletten krijgen. Zij worden dus als eerste geholpen met medicatie. 

 

Waarom pas nu? 

Het duurde even voordat ik hier achter kwam in mijn online zoektocht. Maar we krijgen ze nu, omdat er vorig jaar veel gedoe was rondom veiligheid van kernreactoren en België en Duitsland al langer jodiumtabletten verspreiden onder de inwoners binnen de straal van 100 km rondom een kernreactor. Het is dus eigenlijk wel vreemd dat wij in Nederland dat niet kregen. Dus is dat nu gelijk getrokken. 

 

Wat vind ik?

De wetenschap dat ik binnen een straal van 100km van 2 kernreactoren woon, maar dat ik nu (Voor mijn kinderen) jodiumtabletten in huis heb, vergroot mijn gevoel van veiligheid niet. Het voelt als een verkapte veiligheid, want ik heb in het verleden wel eens documantaires gezien over een leven na de Tsjernobyl ramp en dat zag er niet heel erg prettig uit moet ik zeggen. En ik leefde al toen deze ramp zich voltrok (1986) en heb van mijn moeder vernomen dat je toen ook geen groenten en fruit meer mocht eten uit eigen tuin en er diverse andere maatregelen waren en dan ligt Tsjernobyl wel wat verder dan 100 km. 

 

Laten we er vanuit gaan dat onze overheid (en die van België) goede veiligheidsmaatregelen en voorschriften hebben bij de kerncentrales en dat er alles aan gedaan wordt om zo snel mogelijk te stoppen met het opwekken van kernenergie. Het risico op een kernramp is namelijk erg klein. 

 

Ik heb mijn jodiumtabletten vandaag een plekje gegeven achter in het medicijnkastje. 

 

ik vond mijn informatie op:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jodiumtabletten

https://www.scientias.nl/waarom-jodiumtabletten-kernramp/

Reactie schrijven

Commentaren: 0