· 

'En ga jij borstvoeding geven?' + MAMbaby review

Borstvoeding.

'Ga je borstvoeding geven?' Een veel gestelde vraag als je zwanger bent. Ik heb hem wel tig keer moeten beantwoorden, hoewel het voor mij als een vanzelfsprekendheid is, immers heb ik Joris ook 14 maanden borstvoeding gegeven, waarvan tien maanden volledig. 

 

Toch is het geven van borstvoeding niet een van zelf sprekendheid. Bij Joris wilde ik het ook heel graag, maar door de keizersnede en infuus kwam het moeilijk op gang en vanwege de zwangerschapsdiabetes moest ik sowieso kunstvoeding (of flesvoeding) bij geven. Gelukkig ging het na een week toch heel goed en hoefde ik geen kunstvoeding bij te geven. Maar ik weet nog dat ik heel de borstvoedingsperiode dacht heb ik wel genoeg, drinkt hij wel genoeg? Met name toen het consultatiebureau vond dat Joris te weinig was gegroeid en ik om de twee weken moest komen wegen. 

 

Nu weet ik dat borstgevoede kindjes anders groeien dan flesgevoede kindjes en bereidde ik me ook beter voor op de borstvoedingsperiode bij baby nummer 2, omdat er vermoedelijk weer een keizersnede aan zat te komen. Ik ging antenaal kolven (kolven terwijl je zwanger bent) Dit mag in overleg met je verloskundige/gynaecoloog vanaf week 37 van je zwangerschap. Ik kolfde dit met de hand volgens een artikel van la leche legue (de borstvoedingsorganisatie) Ik had niet veel, maar wel iets. 

Na de keizersnede (ja die kreeg ik dus onverwachts toch) moest Thijn ook met kunstvoeding bij gevoed worden, ondanks dat ik dit liever niet wilde. Maar de borstvoeding die ik van te voren had, was te weinig om aan te vullen. Gelukkig was Thijn een natuur talent en liep de borstvoeding vrijwel direct goed en mocht ik binnen 48 uur al stoppen met de kunstvoeding. Heel erg fijn, want anders ben je bezig met eerst borstvoeding, dan flesje warm maken en weer geven. 

 

Toch nog onzeker

Maar ook bij Thijn blijf ik mij afvragen of het wel goed gaat, ondanks dat hij dus echt super hard groeit. Heeft hij wel erg veel last van de borstvoeding. Dit wordt ook wel reflux genoemd, echter alle kindjes hebben reflux in het begin. Maar Thijn heeft met name last van het feit dat de melk heel hard gaat en hij dan heel snel en veel moet wegslikken. Eigenlijk enorm zielig, toch? 

Het consultatiebureau opperde om alle voedingen af te kolven en in de fles te geven. Ik voel me zelf daar niet prettig bij, want ik voed op verzoek, dus als Thijn honger heeft, moet hij huilen, dan zou ik eerst moeten kolven (20 minuten) en hem al die tijd moeten laten huilen voordat ik kan voeden of anders hem eerst voeden en daarna kolven. Wat een gedoe.

En ik weet.....dat er moeders zijn die dat doen en dat ook maanden kunnen volhouden. Wat een respect heb ik voor deze moeders dat ze hierin zo goed kunnen doorzetten! Vaak heeft het dan te maken met dat het kindje moeilijk kan aan happen (soms met hazenlipje) of prematuur geboren zijn. 

 

Nu ik meer op Thijn let en de voeding en de krampjes, merk ik dat hij niet na alle voedingen erg veel last heeft, maar wel als er veel tijd tussen de voedingen zit. Ik kolf dus nu eerst de grote druk eraf, voordat ik hem laat drinken. 

En wat was het dan ook fijn dat ik in mijn testpakket een hele makkelijke handkolf vond van MAM! Ik heb zelf een dubbele elektrische kolf, wat een kabaal maakt van hier tot gunter en je echt niet midden in de nacht naast je bed wil hebben. Daarnaast is de elektrische kolf ook opgeruimd en staat hij niet kant en klaar, zoals ik wel bij Joris had, omdat ik nu de grijpgrage handjes van Joris in huis heb rond lopen. Een handkolf is echt super handig!. Tijdens de borstvoedingsperiode van Joris had ik er ook wel eentje, maar die moest ik echt met twee handen bedienen en dat is best onhandig, als je ook je kindje stil wil houden met een speen of even wil relaxen met je telefoon al kolvend. 

 

Review voor de MAMbaby handkolf, bewaarbakjes en borstvoedingspads

Oké, als je me volgt had je het misschien al verwacht dat er een review zou volgen voor een MAMbaby product. Borstvoeding is op dit moment een belangrijk onderdeel van mijn leven (of wel van mijn dag) en bijna heel de dag soms ook domineert. (Thijn komt namelijk overdag precies om de 3 uur, een voeding duurt zeker 20 minuten met daarna ook zeker 15 minuten krampjes tijd, en dat keer 8 voedingen, reken maar uit). Ik had dus hoe dan ook een blog over borstvoeding kunnen schrijven. 

 

De MAM handkolf ligt erg makkelijk in de hand en kan je bedienen met 1 hand. Je kan hem goed instellen in zuigkracht en ook best fors als je dat zou willen. Ik zet hem op ongeveer halverwege. Wat super makkelijk is, is dat de bijgeleverde flesjes (in het pakket wat ik kreeg zitten er twee) op de handkolf passen en je dus ook direct na het kolven zou kunnen voeden. Voor mij dus soms wel handig als Thijn erg huilerig is en niet wil aan happen omdat de melk te snel komt. Overigens passen de andere newborn flessen (anticolic) er ook op en kan je ook het onderste gedeelte van de flesjes eraf schroeven om de melk direct in een bewaarbakje te doen. De bewaarbakjes kan je in de vriezer plaatsen. 

Wat ik erg fijn vind is dat de handkolf goed gebalanceerd is op het flesje, bij mijn elektrische kolf kan dat namelijk niet en valt het steeds om, waardoor je als je er melk in hebt zitten je het echt vast moet houden wil je even iets anders doen met je hand. 

De kolfmond zelf heeft 4 zachte kussentjes, ik merk daar niet zo veel van. Hij kan geroteerd worden, maar ik krijg die van mij niet meer los op een of andere manier. De 'kussentjes' lopen wel een beetje vol met melk als je aan het kolven bent, wat niet heel handig is, dus houd altijd wel een doekje bij de hand als je de kolf van de borst afhaalt.  (of zit goed voorover als je de kolf van je borst afhaalt.) 

Maar dit minpunt geeft niet weg dat het verder een super fijne kolf is in gebruik en ook licht is in de hand. Je kan trouwens als je wel last krijgt van je hand ook makkelijk wisselen. 

Tevens heel erg makkelijk schoon te maken en te reinigen! 

 

Verder: ik vind eigenlijk alle MAM producten er heel lief en leuk uit zien. Je wordt er een beetje vrolijk van, de kleurtjes en de printjes van (meestal) dieren die er op staan. 

Over de prijs, ik heb hem nu zelf niet hoeven kopen, maar als ik zou moeten kiezen had ik een soort gelijke handkolf gekozen. In vergelijking met de bekendste babyproducten fabrikant in flessen, fopspenen en kolven, is de MAM kolf goedkoper en de bewaarbakjes zijn precies het zelfde, maar ook goedkoper (alleen andere schroefdop). 

 

De borstvoedingspads kreeg ik er ook bij, nu weten jullie dat ik al wasbare luiers gebruik, ik gebruik dus ook wasbare borstvoedingspads. Toch heb ik ze voor MAM even geprobeerd. Er zit een handig stickertje op zodat je hem in je BH kan plakken. Dit blijft best goed zitten. Mijn borsten zijn met 8 weken nog steeds niet zindelijk en kunnen soms wel 10/20 cc lekken. Ik moet dus ook wel bijna elke voeding de pads verwisselen, maar gezien de hoeveelheid melk die ze op kunnen nemen vind ik ze wel oké. Ze zijn ook vrij dun en je voelt ze eigenlijk niet zitten. Tijdens de borstvoedingsperiode van Joris heb ik van de drogist eigenmerk gebruikt, deze voelde ik wel goed zitten. Mochten er nog borstvoedings mama's interesse hebben om de pads van MAM te proberen kunnen ze een setje bij me op komen halen, ik gebruik zelf toch liever de wasbare variant ;) (en gewoon omdat deze meer op kunnen nemen en het minder vervuilend is). 

 

Resultaat

Nu wil je ook weten of het kolven met de handkolf en het geven van het anti colic (speciaal voor baby's met refluxklachten) werkt. Ik merk wel dat Thijn er minder onrustig van wordt. Dus dat is erg fijn. Daarnaast kan hij vaak nog meer dan genoeg uit de borst drinken en bouw ik dus nu al een mooie voorraad voeding op voor als ik weer moet gaan werken. 

De handkolf gaat dus elke avond mee naar bed ;) 

 

Tips en trics

 - Allereerst, borstvoeding geven is echt geen must! Met flesvoeding wordt je kindje ook heel groot. Meestal is het ook wel relaxter om flesvoeding te geven, met borstvoeding sta je soms echt als mama heel de tijd in 'dienst' van je kind. (bijvoorbeeld, heerlijk een nacht doorslapen! ;))

- Als het niet lukt om borstvoeding te geven, schroom niet om hulp te vragen, vaak kan dit bij je consultatiebureau of lactatiekundige, maar ik vraag soms ook tips op facebookpagina's (o.a. die van de borstvoedingsorganisatie).

- Veel verloskundige praktijken en ziekenhuizen geven informatieavonden over het geven van borstvoeding.

- Kolven zijn ook te huur, sommige merken zijn erg prijzig in aanschaf als je niet weet of het je wel lukt om borstvoeding te geven. Of vraag desnoods een vriendin om haar kolf even te lenen. 

- Relaxt zijn, rust en tijd maken voor borstvoeding en kolven is echt heel belangrijk. 

- Mocht je je kindje graag borstvoeding willen geven, maar het lukt je zelf niet. Er zijn mogelijkheden dat andere mama's jouw kindje van borstvoeding willen voorzien. Ook hier zijn facebookgroepen voor ;) toch handig die social media.

- De overheid stelt vast dat als je werkt je recht hebt op tijd (meestal 25% van je aantal uren) en op een fatsoenlijke ruimte om te kolven. Dit mag totdat je baby 9 maanden oud is. Als je net zo'n lieve werkgever hebt als ik, blijft de ruimte ook beschikbaar om na de 9 maanden te kolven, maar dan in eigen tijd. Geef voor je verlof al aan dat je wilt gaan kolven als je terug komt. 

- Borstvoeding = normaal, en mag en kan overal! 

 

Leuke weetjes die ik niet wist voordat ik borstvoeding ging geven.

 - Moedermelk wordt gemaakt vanuit je bloed. 

- Er zijn moeders die zo veel moedermelk geven dat ze dit doneren aan moeders die minder moeder melk hebben of geen borstvoeding kunnen geven. 

- De Wereld gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert wereldwijd kinderen zeker tot 2 jaar borstvoeding te geven. 

- De natuurlijke 'zoog'leeftijd van een mens is tot 7 jaar. 

- Dat borst gevoede kindjes anders groeien als flesvoedingskindjes en de WHO hierdoor een andere groeicurve heeft. Het consultatiebureau houdt echter het gemiddelde aan, maar onder de gemiddelde kinderen zijn er meer die flesvoeding krijgen, waardoor de curve niet altijd klopt bij kindjes die borstvoeding krijgen. 

- Je baby soms weken niet kan poepen als je borstvoeding geeft (Thijn zijn record is op dit moment nog in de running van 16 dagen (heeft hij wel last van, en medicatie nu gekregen, zielig)). 

- De overheid stimuleert dat moeders borstvoeding gaan geven, omdat dit voor minder kinderziektes zorgt en dus goedkoper is.

- Babyvoeding nummer 1 nooit in de reclame is, omdat de overheid dit heeft verboden, in tegenstelling tot de andere nummers dus.

- Babyvoeding nummer 1 je kan geven zo lang je wilt en niet de leeftijd hoeft aan te houden op de verpakking. In de andere pakken zitten alleen maar extra suikers en andere toevoegingen, die je kindje niet nodig heeft (maar die nummers zijn wel goedkoper). 

- Je in België subsidie krijgt (geld bedrag) als je langer dan twee maanden borstvoeding geeft aan je kindje. (Dit is dus om te stimuleren dat meer moeders borstvoeding gaan geven). 

 

 

 

Heb of geef jij borstvoeding? Hoe lang heb jij dit kunnen geven en was het te combineren met werk? 

 

 

ps. heb je nog tips, trics of weetjes dan hoor ik ze graag en voeg ik ze toe. 

Mocht je andere opmerkingen hebben op mijn blog hoor ik het ook graag! 

 

 

 ps 2. MAMbaby, mochten jullie een (dubbele) elektrische kolf in het assortiment opnemen, ik houd mij van harte aanbevolen om deze te testen. Ik ga hopelijk wel nog even door! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0