Kiezen tussen afvalverminderen of minimaliseren

Foto by Jenna Christina on Unsplash
Foto by Jenna Christina on Unsplash

Mijn eerste week met goede voornemens begon echt super. Ik was erg blij dat het niet eten van suikers (en dus geen snoep en chips) zo goed werkte. Dus met goede moed begon ik aan week 2. 

Helaas voelde ik me eigenlijk de hele week niet zo lekker. Dinsdag ging het nog aardig. Thijn wilde ook fijn slapen in de middag waardoor ik energie over had om even het huis te doen. Heerlijk ook dat ik dat zelf weer kan, de energie er voor heb, maar ook de kracht en geen pijn als ik dus stofzuig en daarna nog dweil. 

Woensdag had Thijn een mindere dag, Yoeri was ook wel thuis waardoor die aandacht kon geven aan Joris. 

 

 

Tweestrijd tussen afval verminderen of minimaliseren in je portemonnee?

Woensdag was ook boodschappen dag en ik kon dat mooi doen met de kinderwagen en Thijn. Door mijn maandmenu had ik wederom niet veel nodig. Het blijft me dan wel toch opvallen dat ik als ik van de supermarkt af kom, het meeste toch in plastic verpakt is. 

En welke keuze maak je voor bepaalde producten. Ik merk dat ik soms in een tweestrijd verkeer. Ga ik voor het minimalistische (in opzichte van geld en ruimte besparing) of ga ik voor minder plastic in mijn huis. 

Even een voorbeeld. Ik wilde hagelslag kopen. Nu verkopen ze hagelslag in een plastic verpakking, je moet dit dus thuis overgieten in een hagelslagdoosje (die hebben wij van tupperware en staat dus leeg in de kast). De hagelslag in plastic verpakking kost € 0,85. De hagelslag (eigen merk) in een kartonnen doosje kost € 1,29. Karton is papier en ondanks dat er een opdruk op zit en het een beetje plasticachtig lijkt is dit natuurlijk beter dan een plastic verpakking. De inhoud van beide hagelslag soorten is gelijk en ik vind zelf dat er ook geen smaakverschil in zit. 

Ik heb uiteindelijk voor het doosje gekozen en dan staat de tupperware hagelslag box ongebruikt in de kast.

 

Het is dus wel even het onderzoeken waard of afval verminderen ook wel kan met een kleine portemonnee. Want niet alleen in de supermarkt liep ik hier tegen aan. Ik heb gereageerd op een oproep om als blogger producten te testen van het merk MAM voor baby en kinderproducten (o.a. fopspenen en drinkflessen). Een merk wat aardig aan de weg timmert, BPA vrij is, maar ook sinds kort siliconen vrije spenen heeft en flessen van glas. 

Ik kreeg dus een hele doos vol met allemaal mooie producten. Het meeste in mooie kartonnen doosjes (met ook plastic) verpakt. Het is gratis, ik vind het leuk om nieuwe dingen te testen en kan mij vinden in hun producten. Maar met al het plastic erbij is het dus niet echt afval vrij, maar het scheelt mij wel in mijn portemonnee. 

Daar kwam nog eens bovenop dat ik bij Prenatal ook nog een MAM newborn pakket won. Ik heb dus wel genoeg drinkflessen en fopspenen voor Thijn. Wat ik nog in huis had aan andere merken en dus een gevoel gaf van een allergaartje, geef ik dus weg of verkoop ik voor een klein prijsje (dat ruimt dan wel weer een beetje op). Maar het resultaat is dat ik dus nu straks 6 newborn flessen in huis heb, terwijl je als minimalist aan 2 wel genoeg zou kunnen hebben voor je baby. 

 

Slappe vaatdoek

Mijn verkoudheid was op donderdag het ergst. Thijn had niet zo heel goed geslapen in de nacht en ik was totall loss. Vermoeid had ik mijn eerste afspraak bij het consultatiebureau voor Thijn zijn prikken en de vraag hoe het met mij ging, was natuurlijk dé vraag die mij deed overlopen. En als emotie-eter ging ik toch overstag in de supermarkt voor een croissantje (vind Joris ook heel lekker) en een reep chocolade.. Uiteindelijk was Thijn de rest van de dag erg moe en deed hij veel slapen en weinig huilen, kon ik 's middags met hem mee slapen en verliep de nacht ook goed waardoor ik even bij kon tanken. En ik mij op vrijdag fit genoeg voelde om sinds lange tijd weer even uit te gaan en een dorpsfeest te bezoeken. 

 

Door de verkoudheid heb ik het sporten maar overgeslagen donderdagavond, het ingehaald op vrijdag met het dansen en de weegschaal vond dat ik 0,4 kilo was afgevallen. Best een aardig resultaat. Dus nu over naar week 3 die hopelijk wat beter verloopt en ik mij weer wat energieker voel! 

 

Ben jij vaak verkouden? En heb je tips om het te voorkomen of je tijdens je verkoudheid toch wat beter te voelen? 

En hoe denk jij over de keuze tussen afvalvermindering in plastic of minimaliseren in je portemonnee?

Reactie schrijven

Commentaren: 0