Leven zonder afval, hoe gaat het?

We zijn aan het einde van dag 4 van het proberen om te leven zonder afval.
Ik dacht, aangezien woensdag mijn boodschappendag is, om jullie alvast een update te geven van de eerste paar dagen en hoe ik ben begonnen.

Maandmenu
Eerder schreef ik al dat ik een aantal zaken al had aangeschaft of zelf ga maken om plastic verpakte producten te vermijden. Echter staat mijn voorraadkast, koelkast en vriezer nog vol met voorverpakt voedsel. Eerst dan maar op maken met wat ik in huis heb.
Ik heb letterlijk alles opgeschreven wat ik in huis heb. Ik kwam ook veel zaken dik over de datum tegen, wat ik dus echt weg moest gooien omdat het niet meer lekker rook of beschimmeld was. Wat ontzettend zonde!
Aan de hand van dit lijstje heb ik een maandmenu gemaakt voor de maand oktober, zodat ik in ieder geval de voorraad uit de vriezer weg heb gewerkt.

(het maandmenu, achter de rode pijltjes staat wat ik nog moet kopen voor het gerecht)


Zo kwam ik in mijn voorraad kast 2,5 pak quinoa tegen (dat eten we echt zeer zelden, dus nu opzoek naar recepten). Telde ik de limonade flessen (Wat een plastic), dat waren er 17 (iets met een aanbieding). En heb ik ook een grote voorraad groene theezakjes, terwijl ik dit nooit drink, maar mijn visite ook niet.

Ik wil best ons maand menu met jullie delen, we eten standaard op vrijdag altijd bij mijn schoonouders (scheelt je ook afval ;) ) en vaak eten we een avond in de week een broodmaaltijd.

De boodschappen.
Door mijn maandmenu samen te stellen aan de hand van mijn voedselvoorraad hoef ik eigenlijk dus ook niet veel te halen, scheelt ook in de portemonnee.
Ik begon vanmorgen bij de bakker en haalde twee broden die precies in de gekochte broodzakken pasten (mijn eigen worden dus ietsjes groter). Daarna door naar de supermarkt. Ik kwam op de rijst en appelmoes na, eigenlijk alleen maar terug met plastic verpakkingen. De appelmoes kopen we normaliter in de kleine bakjes, maar ik heb nu een grote pot gekocht. Joris vind het leuk om zijn groenten erin te 'dippen' (anders eet hij dit niet goede tip voor andere peuters die slecht groenten eten, er zit wel suiker in de appelmoes hoor!)
Het werd dus ook een note to self: waar haal ik onverpakt vleeswaar (bij de slager?) en waar kan ik dat in bewaren?De markt
Ik ging in de middag vol enthousiasme naar de markt met mijn lijstje voor groenten en fruit, is de groenten boer er niet. Gelukkig komt er op zaterdag ook één en heb ik voor die tijd genoeg fruit in huis. Wel kocht ik bij de kaasboer kaas en ook geraspte kaas (had ik die in de supermarkt niet hoeven kopen). Helaas was ik mijn bijenwasdoek vergeten (dom) en heb ik dus nu nog in plastic verpakte kaas.
Bij de notenboer kocht ik de eerder genoemde 'snoepjes' van Joris. Helaas ook hier in een plastic doosje. Ik vroeg de notenboer wel naar of het niet onverpakt kon, zoals de abrikozen, maar ze verpakten het zelf thuis in de bakjes omdat het niet lang goed is als het open blijft. Ik kan bij een andere notenboer ze misschien wel zonder plastic verpakking kopen, maar dan moet ik er wel weer voor rijden en of dat dan weer zo goed is voor het milieu?

Luiers
En ja, je ziet ook luiers staan op de foto van mijn supermarktboodschappen. Joris heeft wel wasbare luiers aan, maar soms is het gewoon even het gemak van de wegwerp. Daarnaast is het al een paar keer voor gekomen dat Joris het niet fijn vind om de wasbare aan te doen, waarom weten we niet en is het dan fijn om gewoon wat wegwerp in huis te hebben.
Overigens plast en poept Joris wel op het potje, maar geeft hij dit zelf nog niet echt aan. We zijn nu wat intensiever gestart met een zindelijkheidstraining met stickers en cadeautjes. En vandaag gaf hij van te voren aan dat hij moest poepen! Joepie! Hopelijk krijgt hij het snel onder de knie en hoeft hij ook geen wegwerp luier meer om.

De luiers met maatje 1 zijn hier ook op, dus Thijn zit vanaf vandaag ook in de wasbare luiers. Weer even wennen  zo'n groot pak bij zo'n klein hummeltje. Maar als ik bedenk dat er in de afgelopen 7 weken tussen de 10/12 pakken luiers zijn gekocht scheelt dit natuurlijk echt een hoop plastic.Milieu
De vraag of het vermijden van plastic verpakte materialen (voor mij met name voedsel) nu echt beter is voor het milieu is wel het onderzoeken waard. Yoeri geeft aan, als je dan ervoor moet rijden naar een speciale winkel, waar je normaal niet komt is het niet beter voor het milieu als je je uitstootgas van de auto mee rekent. En als je het laat bezorgen (bijvoorbeeld thee of andere biologische producten), is dat ook niet beter voor het milieu, want veel bedrijven doen niet aan plastic vermijden, en kost dit natuurlijk ook brandstof van de bezorgservice.

En daarnaast is het hier in Nederland bij de meeste gemeenten ook zo geregeld dat je gewoon een vast maandbedrag betaald aan het afvalverwerkingsbedrijf, en dat het echt niet uitmaakt hoeveel kilo je afgeeft. In België is dat heel anders geregeld en kan je zelfs bij veel gemeenten subsidie krijgen als je start met wasbare luiers.

Kortom, de vraag is of het verminderen van je plastic afval nu wel beter is voor het milieu als je net als ik in een klein dorp woont en zou moeten rijden voor bepaalde producten en doe je het dan ook echt voor het milieu leven zonder afval of voor een goed gevoel voor jezelf?

Lukt het bij jou het vermijden van plastic? En zou een maand of weekmenu jou ook kunnen helpen om er voor te zorgen dat er geen verspilling is van voeding wat je in je kast, koelkast en vriezer hebt staan?

Reactie schrijven

Commentaren: 0